El ple del Consell Comarcal del Baix Empordà aprovarà en el ple de demà donar suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya que dóna el tret de sortida al procés de creació "d'un estat català independent en forma de república" i obre "un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana". Aquest suport de l'ens comarcal a la resolució del Parlament s'aprovarà amb els vots de CiU, Esquerra i la CUP, els tres grups que l'han portat al ple malgrat que el secretari "desaconsella totalment la seva aprovació" pel "risc de responsabilitat penal que existeix" ja que el Tribunal Constitucional ha anul·lat i declarat anticonstitucional la resolució 1/XI. A més, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional ha denunciat diversos ajuntaments que van aprovar aquest suport, entre ells, el de Celrà i de Girona.

El secretari ha elaborat l'informe per advertir els consellers de les conseqüències que pot comportar aprovar la moció. Així, recorda que la Fiscalia de l'Audiència Nacional va denunciar cinc ajuntaments aquest novembre que van donar suport a la resolució del Parlament per la presumpta comissió de delictes contra la Constitució i l'Ordre Públic, concretament, pels delictes de Rebel·lió i de Sedició. La denúncia contra l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va ser arxivada per un dels jutjats de l'Audiència Nacional, mentre que la resta segueixen el seu tràmit pendents que es resolguin. No obstant això, el secretari precisa que les denúncies van interposar-se quan la resolució del Parlament estava suspesa, però no anul·lada pel Tribunal Constitucional (l'anul·lació la va fer el 2 de desembre, quan va dictar sentència sobre la resolució 1/XI).

Ara, un cop confirmada judicialment l'anticonstitucionalitat i nul·litat del pronunciament del Parlament català, el secretari alerta que els consellers que hi votin a favor poden haver de fer front a denúncies penals si es té en compte el que ha passat amb les denúncies de la Fiscalia als ajuntaments.

El secretari manifesta que en el dret penal "tot és interpretable i defensable, però el risc de responsabilitat penal existeix". El tècnic afirma que "és difícil preveure les conseqüències finals d'aquest tipus d'acords o mocions" per la qual cosa suggereix que es retiri la moció de l'ordre del dia "per prudència" i deixar-la per més endavant quan es confirmi que no hi ha cap risc que els consellers que la votin siguin encausats. Així, "desaconsella totalment la seva aprovació".

La decisió d'aprovar el suport a la resolució de desconnexió, però, és ferma. Així ho van manifestar ahir el conseller d'ERC Josep Piferrer i el de la CUP, Carles Puig. El republicà va afirmar que ERC "està a la mateixa posició que al Parlament de mantenir el mandat popular" del procés independentista i que "no deixarem de donar suport" al Parlament perquè el Constitucional hagi anul·lat la resolució. Per la seva banda, Puig va recordar que l'Ajuntament de la Bisbal, on és regidor, ja van aprovar aquesta moció i que, com van manifestar els seus companys de Celrà, "si ens encausen, no anirem a declarar enlloc".

El ple també votarà donar suport a l'Ajuntament de la Bisbal en la seva reclamació perquè el SEM mantingui l'ambulància de suport vital bàsic les 24 hores del dia ja que amb la reordenació programada desapareix en horari nocturn. També recolzarà els treballadors del SEM de l'hospital de Palamós que consideren deficient el sistema que es vol introduir.