El ple de l'Ajuntament de Begur ha aprovat per unanimitat la proposta de declarar el conjunt de vuit barraques de pescadors de la cala d'AiguablavaBé Cultural d'Interès Local (BCIL).

El consistori també va aprovar ahir a la nit fer aquesta sol·licitud al Consell Comarcal del Baix Empordà, ja que, per llei, en ser un municipi de menys de 5.000 habitants, la potestat per a la declaració de la protecció és de l'organisme comarcal.

Prèviament, el Consell Comarcal haurà de tenir en compte els informes preceptius que corresponguin i, un cop aprovat, haurà de sol·licitar al Departament de Cultura la seva inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

El conjunt de barraques, que té la protecció de béns catalogats per la Generalitat, serà el primer BCIL de Begur.

El municipi de Begur, no obstant això, compta amb diversos béns protegits en la categoria nacional, en concret els castells de Begur (s. XVI-XVII) i d'Esclanyà (s. XII-XVII) i les torres de defensa del casc antic, que daten dels segles XVI i XVII.

Les barraques són obres populars del segle XIX, encara que algunes podrien tenir una antiguitat de més de 250 anys, i totes elles mantenen, en general, les característiques de les construccions originals i estan en bon estat.

L'alcalde, Joan Loureiro, ha apuntat que han decidit "preservar-les per motius històrics, més quan són de les poques que queden al llarg del litoral de Begur, però també perquè formen part del paisatge de la Costa Brava".

A més, segons Loureriro, representen un atractiu turístic, a més de prestar un servei a la comunitat.

Actualment, les vuit petites edificacions d'arquitectura tradicional apareixen a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, encara que en una categoria de protecció menor, com béns catalogats, com són també les dues esglésies, cases indianes, l'edifici del Casino, el Parador de Turisme d'Aiguablava i la capella de San Ramón.

L'acord municipal, a més, es comunicarà als titulars de les finques afectades per la futura declaració, ja que totes elles són immobles particulars, així com a l'àrea municipal d'Urbanisme per al seu coneixement i efectes oportuns.

La protecció de les barraques de pescadors de la platja d'Aiguablava es va iniciar l'any passat amb la contractació de la redacció de la proposta, segons va acordar la junta de govern de l'11 de novembre.

L'encàrrec es va fer a l'arquitecte superior Frederic Prats Esteve, que ha lliurat el projecte aquest mateix mes i considera que "són construccions d'alt valor històric, cultural i etnogràfic per al municipi de Begur".