27 de desembre de 2015
27.12.2015

Begur declara bé cultural local les barraques d'Aiguablava

L'acord municipal es comunicarà als titulars de les finques afectades per la futura declaració

27.12.2015 | 08:43
Les barraques de la cala d´Aiguablava.

El ple de l'Ajuntament de Begur va aprovar ahir, per unanimitat, la proposta de declarar el conjunt de vuit barraques de pescadors de la cala d'Aiguablava com a bé cultural d'interès local (BCIL). I, al mateix temps, ho demana al Consell Comarcal del Baix Empordà, ja que per llei, en ser un municipi de menys de 5.000 habitants, la potestat per a la declaració de la protecció és de l'organisme comarcal.

El Consell del Baix Empordà haurà de tenir en compte els informes preceptius que corresponguin i, un cop aprovat, haurà de sol·licitar al Departament de Cultura la seva inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. El conjunt de barraques, que té la protecció de béns catalogats per la Generalitat, serà el primer bé cultural d'interès  local de Begur.

El conjunt de barraques, obra popular del segle XIX, encara que algunes podrien tenir una antiguitat de més de 250 anys, aplega, de nord a sud de la cala: can Pere Sastre, doctor Arruga, restaurant, dues de can Matilde, can Ventosa i dues més des Catius (tenyidors de xarxes). I totes elles mantenen, en general, les característiques de les construccions originals en bon estat, han informat fonts de l'Ajuntament.
Les vuit petites edificacions d'arquitectura tradicional apareixen en l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, encara que en una categoria de protecció menor, com a béns catalogats, com són les dues esglésies, cases indianes, l'edifici del Casino, el Parador d'Aiguablava o la capella de Sant Ramon.

L'acord municipal es comunicarà als titulars de les finques afectades per la futura declaració, ja que totes elles són immobles particulars. La protecció de les barraques de pescadors es va iniciar l'any passat amb la contractació de la redacció de la proposta, la qual es va encarregar a l'arquitecte superior Frederic Prats Esteve, que ha entrat el projecte aquest mes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook