L'Ajuntament de Palafrugell concorrerà a la convocatòria d'una subvenció de l'anomenat Projecte de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, que finança en un 50% el fons europeu Feder. L'alcalde, Juli Fernández (PSC), ha descrit aquest programa com un pla de barris de la Generalitat, però que afecta tot el municipi. També té la diferència que els diners de l'ajuda del Projecte de Desenvolupament Urbà provenen de la Comissió Europea. El projecte que presenta Palafrugell és per un valor de 9.309.040 euros, de manera que la subvenció que demana, a través del Ministeri de Foment, és de de 4.654.520 euros, que representa la meitat del cost.

Les actuacions previstes per l'Ajuntament de Palafrugell se centren en quatre objectius temàtics: noves tecnologies (amb una inversió total de 891.000 euros); economia baixa en emissions de diòxid de carboni (2.654.000 euros); medi ambient i patrimoni (2.414.000 euros) i inclusió social (2.992.000 euros), amb 358.040 euros de despeses de gestió. La subvenció demanada és del 50% del cost total; l'altre 50% es finançaria amb recursos propis municipals (3.962.450,95 euros) i amb altres subvencions (692.069,05 euros). L'alcalde ha concretat que la petició de subvenció de l'Ajuntament és per desenvolupar el projecte al llarg de set anys, fins al 2023. Fernández també ha comentat que en cas que l'Ajuntament no aconsegueixi la subvenció, l'any següent hi ha una nova convocatòria. Si l'ajuda no s'acabés rebent, el batlle ha concretat que l'Ajuntament realitzarà diverses de les accions plantejades, però que la seva execució s'allargarà més en el temps.

En la proposta de les noves tecnologies, el batlle ha destacat el projecte d'instal·lació de fibra òptica al municipi, la incorporació d'un sistema de smart pàrquingque permetria el control informatitzat de places disponibles a sis zones d'aparcament públic i una xarxa de sensors i telecontrol de l'enllumenat públic.

A l'apartat d'economia baixa en diòxid de carboni, s'inclou el tancament de l'anella de circumval·lació del municipi (amb un cost d'1.200.000 euros); carrils bici, una xarxa de recàrrega per a vehicles elèctrics i millores d'eficiència energètica als edificis municipals.

Les actuacions previstes a l'àmbit de medi ambient i patrimoni inclouen, entre d'altres, millores als camins de ronda i passejos marítims (600.000 euros); la rehabilitació de Can Genís (500.000 euros) i condicionament de la riera de Vilaseca. Per potenciar la inclusió social es preveuen accions com la rehabilitació dels habitatges de la promoció Sant Martí (1.900.000 euros), el desenvolupament de la segona fase dels horts urbans, i diversos projectes socials.

Fernández ha afegit que les propostes de la Comissió per a polítiques de cohesió tenen per objectiu impulsar accions integrades per millorar el desenvolupament urbà sostenible i enfortir el paper que correspon a les ciutats dins el context de la política de cohesió.