Un cop el Servei de Costes de l'Estat a Girona ha enllestit les obres d'emergència al passeig dels Griells, a l'Estartit, el seu cap, Jordi Planella, ha fet una valoració positiva de l'actuació i ha respost certes manifestacions de l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon (CiU), que considera que no s'ajusten a la realitat.

Planella ha explicat que el projecte executat ha consistit a actuar en les parts malmeses de l'escullera -al nord i al sud, ja que la part central "està molt bé"- i posar nou paviment a la part sud del passeig. L'Ajuntament és responsable del mobiliari. Planella ha qualificat la intervenció de "totalment definitiva", de manera que no s'ha de témer pels temporals habituals de la zona. Cordon havia qualificat l'actuació de "pedaç" i considerava el pressupost de 190.000 euros escàs ja que el 2011 Costes hi va gastar 400.000 euros per reparar un tram esllavissat. Planella ha manifestat que "el projecte s'ha fet a consciència i amb garanties" i que el cost que té és el que és.

D'aquesta consistència de l'escullera, Planella ha precisat que "és més important el que no es veu". Fa referència a la col·locació de pedra a sota de la sorra i en posició horitzontal "per donar més estabilitat i contenció".

Però les manifestacions de l'alcalde que el cap de Costes a Girona censura fan referència a les crítiques per manca d'informació i perquè no s'ha dut a terme el projecte presentat el novembre. Planella ha contextualitzat les primeres queixes de l'alcalde en les setmanes prèvies a la campanya electoral de les eleccions generals del 20 de desembre, però no considera correcta que seguissin després perquè "tergiversa".

La rampa, pendent

Jordi Planella ha afirmat que "he parlat en tot moment amb l'alcalde", que si Cordon tenia qualsevol dubte el podria haver contactat i que quan la candidata del PP Concepció Veray va presentar el projecte l'11 de novembre passat al mateix passeig, l'alcalde ja en tenia coneixement.

Quant a la crítica que el projecte que s'ha executat no era el que corresponia amb el compromís de la subdirecció general per a la Protecció de la Costa del Ministeri de Medi Ambient, Planella ha manifestat que el compromís era fer l'obra d'emergència, sense determinar-ne cap import. El cap de Costes ha afirmat que "érem conscients dels problemes del passeig dels Griells", que es va analitzar on s'havia d'actuar, es va redactar l'informe i aleshores es va determinar el seu cost.

Planella també afirma que l'obra d'emergència "és fins on hi ha l'escullera ara". Afegeix que efectivament el projecte dibuixava la rampa d'accés a la platja pel costat sud -al final del carrer Tulipa-, però que la seva execució "ha estat sempre supeditada" a la cessió del terreny per part del propietari.

En aquest punt, concreta que la societat propietària del terreny està disposada a cedir a l'Estat la superfície necessària per fer la rampa, però que no ho farà fins que l'Ajuntament retiri uns lavabos que va col·locar sense l'autorització del propietari, ha dit Planella. Així, Costes està pendent de l'acord de la propietat amb l'Ajuntament per fer l'accés a la platja.

Costes espera una altra cessió de terreny, aquesta per fer l'escullera davant d'un càmping que hi ha al costat. En aquest cas, l'organisme estatal actuarà quan l'Ajuntament tingui l'autorització de la propietat. Planella ha concretat que per fer el mur de pedra s'ha d'ocupar uns dos metres de terreny privat, però els propietaris no ho veuen bé perquè poden perdre places d'allotjament.

De moment, més sorra

El cap de Costes ha relatat que abans de les festes de Nadal va assistir a una reunió amb els propietaris per explicar-los el projecte en què, a més de l'escullera i la protecció que ofereix, Costes també faria el nou tancat. Malgrat l'advertència de Planella que una llevantada pot malmetre l'espai del càmping perquè no està protegit, la propietat no ha cedit. En un futur, ha concretat Planella, aquesta escullera passaria a formar part del passeig fins a la Pletera amb què Costes vol donar continuïtat al dels Griells.

La problemàtica per la desaparició de la platja seguirà sense resoldre's a curt termini i s'hi treballa des de Madrid, ha declarat Planella. Mentrestant, Costes parlarà amb el Club Nàutic perquè els deixi estendre a la platja la sorra que han acopiat. Però no descarta que es repeteixi la situació del passat estiu, quan als pocs dies de posar-hi sorra, el mar se la va endur. Cosa que atribueix a la natura.

Planella també ha exposat que dijous de la setmana que ve Costes obrirà els sobres de les empreses candidates a fer el passeig del Molinet, l'execució del qual serà aquest any. El cap de Costes ha recordat que l'obra té un pressupost d'1,2 milions d'euros. Segons Planella, amb aquesta inversió i les que ja s'han fet com l'obra d'emergència, aportacions de sorra als Griells i reparacions provisionals de l'escullera, Costes haurà invertit al municipi 1,5 milions d'euros en els darrers quatre anys. Una xifra que situa el municipi com el que ha rebut més diners de la Costa Brava en aquest període de temps i motiu pel qual "Cordon no s'hauria de queixar".