L'Ajuntament de Palafrugell ha decidit revisar cas per cas les aproximadament 7.000 sancions que ha registrat la càmera de control situada a la carretera C-66 a Llofriu. El consistori ha pres la decisió arran de l'elevat nombre de sancions que hi ha, han informat fonts municipals. L'alcalde, Juli Fernández (PSC), ha afegit que han detectat errades en el funcionament de les càmeres en què, per exemple, s'ha retratat vehicles que quan el semàfor es posava vermell ja l'havien atravessat parcialment. ERC, a l'oposició, vol que es retirin les multes posades, es retiri l'actual sistema de control i se'n posi un que funcioni bé.

L'Ajuntament va instal·lar el passat juliol un detector de velocitat que té com a funció posar en vermell el semàfor de Llofriu quan detecta un vehicle que supera la velocitat permesa en la via, que és de 50 quilòmetres per hora. A més, aquesta mesura es va complementar amb la instal·lació d'una càmera de control per sancionar aquells conductors que sobrepassin el semàfor quan aquest es troba totalment en vermell.

La col·locació d'aquest detector de velocitat va ser motivada per les queixes veïnals a causa de l'excés de velocitat dels vehicles que circulen per la carretera C-66 a l'alçada de La Barceloneta, a Llofriu i també es va recollir en les diverses reunions realitzades entre el consistori i el Consell de Gestió i Participació de Llofriu.

Aquesta situació anterior impossibilitava la incorporació de vehicles amb seguretat a la via, així com representava un perill demostrat per un estudi que va realitzar la Policia Local de Palafrugell, on es va arribar a detectar un vehicle circulant a 130 quilòmetres per hora. L'Ajuntament, en coordinació amb el Servei Català del Trànsit i el Servei Territorials de Carreteres, van acordar la col·locació d'aquest detector de velocitat.

Fernández ha manifestat que les càmeres han aconseguit l'objectiu que els conductors siguin conscients de la limitació de velocitat, però per contra l'Ajuntament ha detectat una disfunció en la coordinació entre el semàfor i les càmeres que retraten els cotxes que, presumptament, se salten el semàfor en vermell.

El batlle ha concretat que hi ha casos en què s'ha retratat el vehicle quan ja passava el semàfor, que la càmera s'ha activat amb el vehicle que venia per l'altre sentit i que hi ha poc temps de reacció per als conductors en el pas de l'àmbar al vermell. Respecte a aquest darrer cas, Fernández ha concretat que si el pas de l'àmbar al vermell era de tres segons, ara s'ampliarà a cinc perquè «hi hagi més temps de reacció».

L'alcalde ha explicat que des del juliol passat s'han obert uns 7.000 expedients sancionadors arran de les fotografies preses per les càmeres als vehicles que suposadament s'han saltat el semàfor en vermell. I d'aquests expedients, l'Ajuntament n'ha cobrat per valor de 50.000 euros. En aquest aspecte, Fernández ha manifestat que la gent que ha abonat la multa pot demanar també la revisió.