L'Ajuntament de Palamós està pendent de signar amb el de Lloret el conveni per portar els residus de la fracció de rebuig a la planta de tractament que hi ha a la localitat selvatana. En el ple d'aquest dimarts, Palamós va aprovar el conveni amb l'únic vot en contra del PSC. La voluntat de l'Ajuntament, segons va manifestar el regidor de Medi Ambient Xavier Lloveras, és posar-ho en marxa aquesta primavera, moment en què deixarà de portar el rebuig a l'abocador de Solius. Lloveras va exposar que, malgrat l'increment de la distància a recórrer per abocar els residus i l'increment que això suposa, l'Ajuntament calcula que el trasllat a Lloret comportarà un estalvi de 136.000 euros des de 2016 a 2020.

El grup del PSC, a l'oposició, va criticar el conveni perquè hi va trobar a faltar un acord per les tarifes que haurà d'abonar l'Ajuntament de Palamós a Lloret. La portaveu Teresa Ferrés va assegurar que es tracta «d'un xec en blanc» i que afectarà «la butxaca del ciutadà». També va lamentar que «es comença la casa per la teulada» perquè considera que s'hauria de fer una planta de transfarència que compactés els residus de rebuig i, per tant, reduir el nombre de viatges dels camions a Lloret. Lloveras va respondre que les tarifes estan determinades per l'Agència de Residus de Catalunya i que, en el cas que ho fes l'Ajuntament de Lloret, a Solius les posa el Consorci que el gestiona. Quant a la planta de transfarència, el regidor va recordar que el govern liderat de Ferrés no va projectar-la, si bé va afirmar que li agradaria disposar-ne.

Per la CUP, Joan Bohigas va mostrar-se en desacord amb el sistema de recollida selectiva i va reclamar actuacions per fomentar més reciclatge (el 2014 va representar el 38% del total). Lloveras va comentar que incrementar la recollida selectiva és un dels objectius principals del govern.

Lloveras va defensar portar els residus de rebuig a Lloret per prevenir davant la incertesa que hi ha respecte de l'abocador de Solius, per raons ecològiques i econòmiques. Aquestes dues darreres van lligades, va explicar. L'abocador de Solius rep tots els residus de rebuig, mentre que a Lloret de Mar es trien prèviament, de manera que es revaloritzables no s'aboquen. El regidor va exposar que es calcula que la meitat del rebuig és materia revaloritzable, de manera que es redueix a la meitat el cànon per dipositar a l'abocador respecte al de Solius, on no es tria res. Descomptant l'increment del cost pel transport i reduint l'import del cànon per abocar, el govern estima un estalvi de 136.000 euros fins el 2020.