L'Ajuntament de Calonge haurà de pagar 332.271 euros d'indemnització a canvi d'estalviar-se enderrocar els edificis Llevantí de Mar, on hi ha 28 apartaments. Una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tancat el llarg litigi judicial que va arrencar el 1998 quan l'Ajutnament va fer el procediment administratiu per autoritzar els blocs, que va ser sentenciat irregular. L'alt tribunal català confirma la «impossibilitat legal» d'executar l'enderroc dels dos blocs, situats a Torre Valentina. Però també estableix que la comunitat de veïns que va denunciar (perquè els edificis els van tapar la vista) ha de rebre una compensació econòmica.

Els edificis Llevantí de Mar I i II estan situats a l'avinguda Pau Casals i, del 2004 al 2014, hi va pesar al damunt una sentència d'enderroc.

La comunitat de propietaris Alt Pirineu I i II, els blocs situats just al darrere dels Llevantí, va denunciar que els tràmits urbanístics que van permetre construir-los no s'ajustaven a llei. El TSJC els va donar la raó i, el novembre del 2004, va anul·lar la llicència de construcció i va manar que els edificis Llevantí anessin a terra.

Durant anys, l'Ajuntament va intentar evitar l'enderroc. La situació no va fer un gir fins al juliol del 2014, quan una interlocutòria del TSJC va resoldre que «hi havia impossibilitat legal» d'executar l'enderroc perquè el consistori havia regulat la situació dels edificis al nou pla general.

«Un mal menor»

L'Ajuntament va evitar així l'enderroc, però no una indemnització als denunciants, els quals demanaven 947.125 euros. L'Ajuntament n'oferia 124.704 i finalment, el TSJC?va determinar el 6 de juliol de 2015 que fos de 332.271 euros. Els propietaris de l'Alt Pirineu hi van recórrer però la darrera interlocutòria rebutja el recurs i confirma la indemnització, de la qual 247.271 euros són «per la pèrdua de vistes i d'assolellament» que els blocs Llevantí han provocat als Alt Pirineu, i els 85.000 restants, «per dany moral» perquè la sentència d'enderroc, «que els era favorable, no s'executi en els seus termes».

L'alcalde Jordi Soler ha manifestat que «l'Ajuntament de Calonge estava davant d'una situació molt complicada», per la qual cosa considera que els 332.271 euros d'indemnització són «un mal menor» si es comparen amb tot el que hauria costat enderrocar els blocs Llevantí de Mar I i II. Soler també ha recordat que el cas d'aquests edificis d'apartaments «és un més de llicència d'obres mal donada durant l'etapa de Josep Roselló -alcalde quan es van concedir-, que va comportar cinc sentències d'enderroc al municipi».