Aquest diumenge ha finalitzat la primera part de la veda de pesca de gamba de la confraria de pescadors de Palamós, al Baix Empordà. Durant cinc setmanes, les 17 embarcacions dedicades a la pesca de la gamba s´han quedat amarrades a port. Avui, si el temps ho permet, tornaran a sortir a feinejar. Els pescadors confien que sigui un bon any, com el 2015. No obstant això també estan a l´expectativa de com pot haver afectat les altes temperatures d´aquest hivern a aquesta espècie. "No sabem mai com pot anar, nosaltres anem a l´aventura, el que sí que està clar és que hem tingut temperatures anormals", ha explicat el patró major de la confraria de Palamós, Francesc Benaiges. D´altra banda, els pescadors de Palamós confien que l´any que ve ja s´hagin unificat les vedes arreu del territori per evitar problemes com els que van haver-hi amb algunes barques de Roses que anaven a feinejar a la costa del Baix Empordà.

"S´han acabat les cinc setmanes que ens havíem plantejat i tal com marca l´ordre ministerial", ha detallat Benaiges. En principi, els pescadors de gamba tornaran a fer una setmana de veda a mitjans de març i, posteriorment, altres setmanes alternades fins a completar els dos mesos previstos. En principi, aquest dilluns ja poden tornar a sortir a la mar per començar a buscar una de les icones gastronòmiques més conegudes de Palamós. "No sé si podrem perquè es preveu una forta tramuntana, nosaltres ho intentarem i tenim dret a pescar durant tres setmanes", ha explicat Benaiges.

En aquest sentit, els pescadors confien poder repetir els bons resultats de captures de l´any passat però, al mateix temps, temen els efectes de les altes temperatures d´aquest hivern. "Aquest any, excepcionalment, hem tingut temperatures anormals; no hi ha hagut la tramuntana que hi havia d´haver", ha comentat Benaiges. No obstant això, estan esperançats perquè al desembre, quan van deixar de pescar, hi havia bones captures. "Faria falta estudis científics per veure què passa al mar però no hi ha pressupost i, per això, nosaltres hem d´anar sempre a l´aventura", ha detallat. +

De moment, el que sí que han notat any rere any és l´augment de meduses al mar. "Creiem que no és bo perquè es mengen molt de plàncton i això pot perjudicar a altres espècies. Potser aquest any les altes temperatures ens beneficiaran en algunes coses però perjudicaran la pesca d´altres peixos", ha comentat. "A nosaltres, ens preocupa molt el canvi climàtic, pot ser molt perjudicial per al nostre sector", ha afegit.

Per últim, Benaiges ha explicat que de cara a l´any vinent confien que ja s´hagin unificat els calendaris de les vedes arreu del territori. D´aquesta manera, esperen evitar problemes com els que van tenir ara fa unes setmanes quan van detectar que algunes barques de Roses anaven a pescar gamba a la costa del Baix Empordà. "Per problemes administratius s´ha anat endarrerint aquesta qüestió però esperem que l´any vinent tots estiguem regits per una mateixa ordre i les administracions mirin de fer-ho millor", ha conclòs.