L'empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat les obres d'ampliació de l'estació marítima del port de Palamós per adaptar-la als requeriments per ser frontera exterior de l'espai Schengen, una reivindicació històrica del territori i del sector turístic perquè la instal·lació tingui l'oportunitat de rebre més passetgers de creuers. L'actuació, que tindrà un cost de 193.000 euros, permetrà acollir els passatgers de creuers i els tripulants que vénen de fora de la zona Schengen i expedir-los el visat. L'habilitació de les instal·lacions és el condicionant que el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va posar el 9 de març de l'any passat per dictar l'ordre ministerial que autoritzi la declaració de frontera exterior de Schengen.

Les obres de l'estació marítima han de dotar l'edifici de major superfície tancada i coberta per a la futura acollida de passatgers de fora de l'espai Schengen. Aquest projecte és divideix amb dues fases, i ara Ports ha iniciat la primera, que preveu ampliar l'edifici per a encabir la segregació dels controls segons la procedència dels passatgers, a més de l'espai per als cossos policials que realitzin aquesta vigilància.

La façana serà homogènia per tal de conservar al màxim la distribució original i incorporarà una superfície porxada per donar aixopluc als passatgers. Per encabir la nova distribució, l'edifici s'allargarà fins a assolir un superfície de 255 metres quadrats. L'actuació ha d'estar enllestida durant el mes d'abril per a l'inici de la temporada de creuers 2016, ha informat Ports. Les obres pugen 193.000 euros, si bé Ports les va licitar per un import de 241.000 euros.

Actualment, els creuers o embarcacions transeünts que són de països de fora de l'espai Schengen no poden atracar al port de Palamós perquè els ciutadans d'aquests estats necessiten una autorització per trepitjar sòl espanyol (i de la comunitat europea), cosa que no es pot expedir a la instal·lació baixempordanesa. Sí que poden desembarcar-hi els ciutadans de fora de Schengen que procedeixen d'un altre port comunitari, on ja se'ls ha tramitat l'autorització.

L'habilitació de l'estació marítima i la declaració promesa per Fernández Díaz obrirà el port a qualsevol navegant.