La plataforma ecologista Salvem la Platja de Pals denuncia que l'equip de govern d'aquest municipi del Baix Empordà està 'prioritzant' els interessos de promotors privats per sobre la opinió, el posicionament o els interessos dels ciutadans de la vila. Així valoren el fet que la junta de govern local de l'Ajuntament decidís aprovar inicialment els plans parcials dels sectors coneguts com a Rodors-Roca Blanca 1 i Rodors-Roca Blanca 2 i el pla especial urbanístic d'ordenació del Parc de Roca Blanca.

Uns projectes que preveuen construir uns 2.000 habitatges prop de primera línia de mar, en una zona de pinedes sobre dunes d'alt valor paisatgístic i natural. Critiquen que el consistori vulgui tirar endavant uns plans emparant-se en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que data del 1986, que consideren 'desfasat', i que actualment està en revisió. 'Estan intentant aprovar-ho a corre-cuita abans no s'estimin el miler d'al·legacions que es van presentar', asseguren. Per això, avancen que si els plans parcials s'accepten abans de l'aprovació del nou POUM, portaran el cas davant dels tribunals.

'Si aquests plans s'aproven de forma il·legal, sense tenir en compte les al·legacions que hem presentat i es tiren endavant abans de l'aprovació o resolució del nou POUM, denunciarem a la comissió d'Urbanisme i a l'Ajuntament de Pals'. Així de contundent es mostra en Pau Bosch, un dels membres i vocals de la plataforma. L'any passat, l'entitat ja va tornar-se a posar en peu de guerra davant el nou POUM que plantejava l'ajuntament i al qual s'han presentat un miler d'al·legacions.

Ara, la polèmica urbanística segueix després que l'equip de govern de Pals format per CiU i Junts per Pals ha començat els tràmits per permetre construir en una zona de pinedes sobre dunes, a prop del mar. En concret, han aprovat tres plans parcials que preveuen aixecar uns 2.000 nous habitatges en aquest indret. La plataforma va descobrir-ho després que l'equip de govern ho aprovés de forma unilateral i sortís publicat al Butlletí Oficial de la demarcació de Girona. Tal i com es detalla, la junta de govern local de Pals va aprovar-ho inicialment a petició dels promotors.

Segons la regidora d'Urbanisme de Pals, Maite Servià, no podien deixar el projecte en un calaix del consistori perquè el POUM - que encara és vigent- permet edificar en aquest entorn. A més, assenyala que s'està 'fent demagògia' perquè es tracta d'un projecte que no començaria a veure la llum fins d'aquí molts anys i que encara cal que passi per diverses institucions com la Comissió d'Urbanisme abans no es posi la primera totxana.

A part, assenyala que tenen les mans lligades pel que fa aquest afer a causa dels compromisos contrets per governs anteriors amb els propietaris i promotors dels terrenys. Servià explica que si fessin marxa endarrere, això suposaria hipotecar el consistori perquè haurien de fer front a una indemnització de 4,6 milions d'euros a l'empresa. Al mateix temps, assenyala que han aconseguit modificar determinats aspectes del projecte i que ara es preserva més zona d'interès natural i s'han concentrat les edificacions allà on ja s'ha construït.

Uns arguments i explicacions que rebutgen des de la plataforma. En primer lloc assenyalen que estan 'decebuts' per l'actuació del govern en tot aquest afer i critiquen que només s'està tenint en compte els interessos privats dels promotors de les obres, empreses molt conegudes de la zona. En segon lloc, lamenten que s'hagin aprovat uns plans parcials basant-se en una normativa urbanística que es troba en ple procés de revisió. 'Sembla que estan amagant algun interès, hi ha desviació de poder, s'està prioritzant i afavorint un promotor privat per sobre dels interessos de tothom. No entenem com pot ser que hi hagi un favoritisme tan descarat a unes empreses que, tant si com no, volen fer aquestes construccions de segona residència', explica Bosch.

Segons la plataforma, el consistori ja hauria aprovat definitivament un dels plans parcials que preveu la construcció de 400 habitatges. 'És un canvi del model territorial de Pals' En aquest sentit, assenyala que ni els partits que hi ha a l'oposició al consistori sabien de l'aprovació inicial dels projectes parcials. 'Ho van conèixer a través del BOP i perquè va sortir al diari', comenta. Per tot això, assenyalen que si no hi ha un replantejament i l'equip de govern tira endavant aquests projectes sense estimar les al·legacions que hi presentaran i, sobretot, abans que s'hagi resolt definitivament el nou POUM, portaran el cas davant dels tribunals. 'És un canvi del model territorial de Pals, és una cosa que cal parar i pensar-ho bé. 'Canviarà radicalment el model territorial del poble', afirma el vocal de la plataforma.

Des de l'entitat subratllen que actualment a Pals hi viuen unes 2.000 persones. 'No s'entén que vulguin construir habitatges per més de 2.000 persones de segona residència, és insostenible per al poble', reivindica Bosch. Al mateix temps denuncien que l'espai on es vol construir està protegit per la Directiva Hàbitat de la Comunitat Europea, també es troba parcialment dins del PEIN de les Muntanyes de Begur, està classificat com a Xarxa Natura 2000 i el Pla Territorial de les comarques gironines ho anomena com a sòl de protecció especial.

També està protegit pel Pla Director Costaner de les comarques gironines i pel Pla Director Territorial del Baix Empordà. 'Estem parlant de moltes hectàrees de bosc i sobre dunes litorals, un hàbitat prioritari de la comunitat europea. No volem que destrueixin la platja de Pals', comenta Bosch. Al mateix temps responen al consistori que són ells qui estan fent 'demagògia' perquè és l'ajuntament qui pot aturar un projecte d'aquestes característiques. 'És fals el que diuen, l'ajuntament està per vetllar pels interessos comuns del municipi i no pot fer tot el que li demanin tots els promotors privats. Sinó això seria Nova York.', expliquen des de l'entitat.

Pel que fa als terminis, estan convençuts que els empresaris i propietaris dels terrenys tenen 'molta pressa' per començar. 'Sinó no haguessin actuat així i esperarien als resultats i les possibles modificacions que surtin de l'aprovació definitiva del POUM', reflexionen. Per això, fan una crida a la ciutadania perquè presentin al·legacions als plans parcials que es troben en període d'exposició pública. 'No s'ha canviat res, és la mateixa edificabilitat i l'eliminació total del bosc. És voler continuar amb la línia de la massificació típica dels municipis de costa', insisteixen. Al mateix temps, tenen previst reunir-se amb tots els grups de l'oposició per mirar d'aturar-ho.