El ple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí va declarar ahir la localitat com a «vila lliure de correbous» i, d'aquesta manera, queda abolit aquest espectacle que els darrers 36 anys ha organitzat la Penya San Marcos en el marc de la Festa Major de Sant Genís. La moció, presentada pel Partit Animalista contra el Maltractament Animal (Pacma), va comptar amb el suport de vuit dels 17 regidors del consistori, una majoria simple formada pels quatre regidors d'ERC, les dues de LEST?i els dos de la CUP. Hi van votar en contra els quatre regidors de CiU i el portaveu d'UPM, Jordi Colomí; mentre que es van abstenir els altres dos regidors d'UPM i els dos de COET.

L'alcalde, Jordi Cordon (CiU), va precisar que l'aprovació de la moció no és vinculant però obliga a realitzar «un ampli debat» sobre les vaquilles i la resta d'activitats d'entreteniment que es fan al municipi i que inclouen animals ja que la moció, a més de citar explícitament els correbous, també dicta que l'Ajuntament renuncia a qualsevol tipus de «festa o activitat lúdica on s'utilitzin animals vius com a objecte de divertiment». En aquest sentit, va posar l'exemple de Fira de?Màgia, on algun truc es va fa amb coloms; mentre que Colomí i el portaveu de COET, Gregori Sarquella, van peguntar què passarà amb activitats de la Fira de Sant Andreu com el concurs de gossos d'atura o les exhibicions eqüestres. Al final del ple, una de les membres del Pacma va precisar que malgrat aquest enunciat, la seva petició era l'abolició de les vaquetes.

El ple va aixecar expectació i prop d'un centenar de membres de la Penya San Marcos va acudir-hi amb les samarretes identificatives de l'associació. A més, tenien un representant entre els regidors, ja que Joan Ramon Aladid (CiU), n'és membre i n'havia estat president. Aladid va criticar que els del Pacma «no entenen res de bous» i que «han vingut a enfrontar un poble que estava tranquil». El mateix retret va fer l'alcalde al Partit Animalista, mentre que Colomí va confirmar que el de les vaquilles no és un debat provocat per una àmplia part del poble».

El portaveu d'UPM?va remarcar que la decisió d'abolir el correbou «afectarà sentiments» i va subratllar que «s'hauria de prendre amb temps», després d'un debat i, si fes falta, una consulta popular. Un referèndum que ja havia proposat anterior COET: Sarquella va expressar la seva sorpresa per no haver tingut cap suport quan ho va proposar.

Robert Huertas (CUP) va manifestar que el seu vot seria favorable a acabar amb els correbous com a primer pas «per la lluita contra el maltracta animal», cosa que entén que hauria d'haver contemplat la moció. Sílvia Comas (LEST) va argumentar el vot afirmatiu a la moció -el mandat passat, quan estava a l'equip de govern, LEST?va votar a favor de l'autorització de les vaquilles- perquè, si fa cinc anys no hi havia rebuig social, ara el context ha canviat. I va obrir la porta a valorar si altres activitats que es fan amb animals també s'han d'eliminar.

Josep Maria Rufí (ERC) va insistir que el fet que s'inclogui dins d'una activitat tradicional significa que és «una decisió presa en un determint moment de la història» i que ha sigut reproduïda, però han de ser «mutables i modulables a les necessitats i la voluntat presents». Rufí va rebutjar que el debat sigui pel motiu de procedència de les festa i va animar els responsables de la Penya San Marcos a «reconvertir l'esdeveniment cap a la festa, el folklore o la gastronomia». Cordon, que es va mostrar crític amb el Pacma, va recordar que darrera la prohibició del correbou, «hi ha molt més debat» ja que hi ha una tradició i aspectes socials i culturals dels aficionats.