L'Ajuntament de Palafrugell enquesta des de dimecres i fins avui porta a porta els veïns de dos carrers amb noms borbònics per saber si volen canviar-los. En total, al sondeig hi poden participar 83 veïns que són majors de 18 anys i estan empadronats als carrers. Ahir ja sabien pronunciat 75 persones i, si bé el recompte final es farà dijous que ve (per si alguna persona no s'ha pronunciat perquè no era a casa), tot apunta que el resultat serà de rebuig al canvi: uns perquè no hi troben sentit o, directament, ho consideren una «burricada»; i els altres, perquè no estan disposats a pagar de la seva butxaca tots els tràmits que suposaria un canvi de nomenclàtor (perquè els obligaria a modificar el DNI, anar al cadastre i fer saber la nova adreça per a les factures i rebuts bancaris).

Els veïns consultats són els que viuen als carrers Alfons XII i Isabel II i l'enquesta neix d'una moció que CiU (que és al govern amb el PSC) i ERC (a l'oposició) van aprovar en un ple a finals de l'any passat. El text demanava eliminar els noms de dos monarques borbònics que figuren al nomenclàtor de Palafrugell. L'oposició dels veïns, que van anar a un ple posterior per queixar-se, va fer replantejar el procés. Es va demanar un informe a la comissió del nomenclàtor, que va decidir deixar l'assumpte en mans de la voluntat veïnal i per això l'Ajuntament de Palafrugell ara ha promogut l'enquesta.

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, assegura que respectaran el resultat del sondeig i retreu a CiU i ERC que la moció es va portar al ple «sense tenir en compte l'opinió dels veïns». Creu que, fins a cert punt, la situació és «surrealista» perquè «la política ha de ser més realista, i que l'acció de la política local ha de ser el bé comú, i no crec que a Palafrugell això passi per suprimir o no carrers borbònics».