L'Ajuntament de Torroella de Montgrí duu a terme aquest mes un procés participatiu sobre cinc inversions municipals: el refugi d'animals, els horts comunitaris, l'adequació de l'entorn de l'Espai Ter, les inversions en patrimoni i la priorització en l'asfaltatge de carrers. La consulta durarà tot el mes de juny, amb l'objectiu que les inversions sotmeses a consulta es puguin desenvolupar aquest mes.

La iniciativa va ser promoguda pels grups municipals de l'oposició i consensuada amb l'equip de govern en l'aprovació dels presupostos d'aquest any.

El procés comptarà amb dos canals de comunicació: un llibret on s'expliquen detalladament els projectes sotmesos a valoració i permet recollir dades sobre l'opinió de la ciutadania -tindrà format en paper i versió online perquè es pugui respondre electrònicament-; i, al llarg del juny, es realitzaran reunions de treball amb entitats o col·lectius relacionats amb aquests projectes per recollir la seva opinió.

Del refugi d'animals, es consulta aspectes com la ubicació del nou equipament, el tipus de gestió posterior, o si el servei ha de ser mancomunat amb altres ajuntaments. Hi ha destinada un partida de 30.000 euros.

Les preguntes dels horts comunitaris versen sobre els criteris d'assignació de les parcel·les, el mètode d'adjudicació, els anys de concessió i si s'han d'establir quotes anuals i fiances. Aquesta iniciativa compta amb un pressupost de 40.000 euros.

Pel que fa als asfaltatges de carrers, l'Ajuntament fa una distinció entre els asfaltatges de carrers que per qüestions tècniques no estan a consulta ciutadana i aquells que els ciutadans poden prioritzar-ne la seva execució. El pressupost per aquest partida és de 154.834,23 euros, 103.131 dels quals haurien de fer-se efectius si arriba la subvenció del PUOSC.

El tipus d'activitats que s'haurien de poder realitzar als terrenys adjacents a l'Auditori Teatre Espai Ter, el lloguer d'una parcel·la per aparcament públic gratuït, la ubicació dels horts comunitaris en aquest sector, són entre d'altres, les preguntes que es fan en el marc del projecte sobre l'adequació de l'entorn de l'Espai Ter.

Finalment, l'Ajuntament proposa tres actuacions de millora en patrimoni cultural i els ciutadans podran escollir la més prioritària. Es tracta de millores a l'ermita de Santa Caterina, la construcció d'unes escales d'accés a la mina d'aigua de Torroella o bé un estudi sobre l'estat de conservació i propostes de millora de l'ermita de Santa Maria de Palau.