El jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha rebutjat la impossibilitat material d'execució de sentència que l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà va al·legar per no haver d'enderrocar la part de l'edifici de la Biblioteca Central Comarcal que incomplia l'article 125 del POUM. El jutge no admet aquesta impossibilitat per una raó formal -va ser entregat fora de termini-, però també entra a valorar el fons, el qual també rebutja. Finalment, condemna l'Ajuntament a pagar les costes.

La interlocutòria és del passat 7 de juny i el jutge rebutja la impossibilitat d'execució de sentència perquè va ser presentada fora de termini, però també valora el fons de les al·legacions "per tractar-se d'una qüestió que ha generat certa inquietud" a la Bisbal. En qualsevol cas, el jutge també rebutja els arguments de l'Ajuntament.

Per un costat, exposa que les "consideracions tècniques ofertes pel perit no poden justificar la ?inexecució de la sentència" ja que l'enderroc no posaria en risc l'estructura de l'edifici, la d'immobles adjacents o la seguretat en general. "Per tant -conclou-, les afectacions a l'edifici de caràcter arquitectònic i l'elevat cost del seu desenvolupament -entre 500.000 i 800.000 euros per fer l'enderroc parcial i reconstruir l'edifici complint la normativa- no són motius per amparar una suposada inexecutalibilitat material".

Aquests van ser els arguments que va aportar l'Ajuntament durant l'anterior mandat amb el govern de PSC i CiU. L'actual govern abandonar aquesta línia de defensa obrint-ne una altra: que la sentència que anul·lava el projecte no ordena l'enderroc de l'edifici i que el nou POUM legalitza la construcció que estava fora d'ordenació. En aquest sentit, el jutge mostra la seva sorpresa per "la interpretació esbiaixada" de l'Ajuntament que la sentència no ordena l'enderroc i afirma que "és clar que l'execució ha de comprendre les actuacions necessàries per donar compliment" a la normativa vulnerada, és a dir, les façanes sud i est s'han de retirar per deixar un mínim de tres metres amb els límits de la parcel·la. I afegeix que l'intent de legalització amb el nou POUM "no pot considerar-se com a causa que justifiqui la impossibilitat material d'execució".

Sais ha explicat que els serveis jurídics de l'Ajuntament estan estudiant la interlocutòria. Per un costat, ha concretat que l'octubre de 2015 l'Ajuntament va entrar un escrit al jutjat en què es comunicava que abandonava la línia de defensa de l'anterior govern i que es complia la sentència a través del POUM i d'un pla especial. El jutge ho rebutja igualment, però Sais precisa que ho fa com a argument d'"impossibilitat material". En aquest sentit, els serveis jurídics municipals estudien si pot servir per una altra impossibilitat. L'Ajuntament pot recórrer la interlocutòria fins al 4 de juliol.

L'actual portaveu d'Independents per la Bisbal i alcalde i primer tinent d'alcade l'anterior mandat, Òscar Aparicio, ha explicat que ell, que és advocat, va discrepar amb el lletrat de la Diputació per presentar l'incident d'inexecució de sentència. El socialista ha concretar que li va transmetre les ordres per presentar el recurs, però que l'advocat va entendre que encara hi havia termini.

Per a la resolució del conflicte, Independents per la Bisbal-PSC insisteix a buscar una solució pactada entre el veí denunciant, Josep Sabater, i Sais -l'anterior mandat, el denunciant ja va dir que exigia que el republicà, com a màxim responsable del govern que va aprovar el projecte anul·lat, assumís responsabilitats polítiques, és a dir, que dimitís, cosa que no va passar-. Sabater veu complicat aquest acord ja que si Sais no va dimitir aleshores, difícilment ho farà ara. El batlle ha manifestat que està obert a parlar, amb Sabater, però recorda que abans de les eleccions aquesta situació es va explotar, malgrat la qual cosa ERC va guanyar-les.

El veí denunciant veu "lògica" aquesta darrera resolució atesos els antecedents i que hi ha elements en el recurs que no s'acaben d'ajustar a la realitat. I destaca que l'Ajuntament hagi d'assumir les costes d'aquest incident d'impossibilitat material d'execució.