L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro va aprovar en el ple municipal d'aquest dilluns un protocol d'actuació per prevenir i controlar l'ocupació d'habitatges en el municipi. En la sessió plenària l'equip de govern va informar que actualment, al municipi, hi ha comptabilitzats un total de 22 habitatges ocupats, dels quals 21 són propietat d'entitats bancàries. A més, en almenys un d'ells s'ha detectat la presència de menors, cosa que fa més delicat el cas.

El regidor d'Habitatge, Narcís Palahí (Independents per Santa Cristina), ha exposat que els darrers mesos hi ha hagut una proliferació d'habitatges ocupats, fins arribar a aquesta xifra de 22, la major part dels quals són propietat d'entitats bancàries. Davant d'aquesta realitat, el protocol busca fer front a les vessants jurídica i social que suposa tenint en compte el dret dels propietaris i el dret a la propietat privada; les necessitats de les famílies en risc d'exclusió, el dret d'accés als serveis municipals i els drets del menor i de la infància; els interessos econòmics de les empreses subministradores de serveis bàsics i la qualitat de les relacions veïnals i de convivència entre els veïns. Julio Rico (EMP), a l'oposició, creu que s'ha d'aclarir què passa amb l'aigua i la llum en en el cas d'ocupacions amb menors, i qui se'n fa càrrec. I creu necessari el compliment estricte del protocol per evitar l'efecte crida.

A través del protocol, l'Ajuntament es compromet a tenir un llistat actualitzat dels habitatges propietat d'entitats bancàries i d'aquells que siguin susceptibles de ser ocupats; a enviar informació a propietaris i administradors perquè prenguin les mesures necessàries per evitar l'ocupació; i a oferir a les entitats bancàries la possibilitat de signar convenis de col·laboració amb l'Ajuntament amb l'objectiu de crear una borsa d'habitatges de lloguer social.

A més, el protocol d'actuació determina què han de fer la Policia Local, els Serveis Socials i els urbanístics de l'Ajuntament.