La Policia Nacional i els Mossos d´Esquadra van escorcollar el matí i la matinada de dilluns a dimarts dues cases de s´Agaró i una de Sant Feliu de Guíxols en el marc d´una operació contra el blanqueig de capitals. El dispositiu es va centrar sobretot a Barcelona ciutat però a la Costa Brava també s´hi va desplaçar el Grup Especial d´Operacions (Geos) de la Policia Nacional, juntament amb els Mossos per escorcollar tres cases on es van fer dues detencions. Els immobles serien cases que s´haurien obtingut a través de capital de procedència il·lícita i que haurien aconseguit a través del blanqueig.

Entre els detinguts a les comarques de Girona hi ha Stepan Txernovetsky, fill de l´exalcalde de la ciutat ucraïnesa de Kiev, Leonid Txernovetsky (considerat el 2014 una de les 100 persones més riques del seu país). En els escorcolls a les dues poblacions de la Costa Brava s´han intervingut una desena de cotxes.

Els integrants del grup criminal són majoritàriament ciutadans russos, ucraïnesos i armenis, instal·lats a la ciutat de Barcelona. La investigació va mobilitzar ahir agents dels Mossos i la Policia Nacional que de forma conjunta amb l´Agència Tributària van desmantellar l´organització.

En total la Fiscalia especial contra la Corrupció i el Crim Organitzat va ordenar la detenció d´onze persones. A més, es van autoritzar 16 entrades i registres -tres d´elles a la Costa Brava- i el jutge també va acordar el bloqueig de nombroses comptes bancaris i l´embargament d´un gran número de béns mobles i immobles

L´operació està coordinada amb la Fiscalia Anticorrupció juntament amb CNP i Mossos. Per part de la Policia Nacional es van desplaçar agents procedents tant de Barcelona com de Madrid. Per part dels Mossos també es van activar agents de l´Àrea Central de Crim Organitzat de la Comissaria General d´Investigació Criminal i de l´Àrea de Delictes Econòmics de la Comissaria General d´ Investigació Criminal. A S´agaró, al número 50 del carrer de l´avinguda de les Platges, hi havia també agents del grup d´elit del cos i en l´operatiu també agents de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta. A Sant Feliu van escorcollar un domicili del carrer Carles Rahola.

Als detinguts a banda d´acusar-los de blanqueig de capitals també s´enfronten a delictes de falsificació de documents, contra la hisenda pública i de pertànyer a una organització criminal. El grup el que feia era comprar i crear empreses que, immediatament després de la seva constitució, incorporaven capital d´empreses estrangeres. Posteriorment, el grup criminal invertia els diners en l´adquisició de béns immobles a Espanya. Fins ara s´han detectat la inversió de més de 10 milions d´euros, amb aquest procediment.

Blanqueig a Xipre i les Illes

Aconseguien blanquejar els diners a través de les Illes Verges britàniques així com a Xipre. I també s´han detectat préstecs que no eren reals per justificar les injeccions de diners a les empreses per a la contractació de béns. Es dóna el cas que les cases de s´Agaró i Sant Feliu se sospita que s´hauria comprat amb diners il·lícits.

El grup operava a tot l´Estat, tot i que principalment basaven la seva activitat a Catalunya. Segons va informar ACN, entre els escorcolls a Barcelona hi ha el restaurant japonès ´Yubari´, situat a l´Avinguda Diagonal; a més d´altres al barri de Pedralbes. Els restaurant va quedar tancat ja que la investigació hauria constatat que l´activitat d´aquest restaurant té, presumptament, com a principal finalitat l´aflorament de diners d´activitats delictives. L´operació, anomenada Variola, es troba sota secret de sumari. En total, el jutjat d´Instrucció número 21 de Barcelona.