L'Ajuntament de Palamós ha sancionat amb 15.000 euros una taverna de la vila per una infracció molt greu de la llei de contaminació acústica. Es tracta de la multa més alta posada a un local d'hostaleria de Catalunya per soroll d'acord amb la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm, i l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica -la Fecasarm defensa els responsables de la taverna, mentre que l'Associació representa la veïna denunciant-. Joaquim Boadas de Quintana, secretari de la Fecasarm, ja ha anunciat que han portat la sanció al contenciós administratiu perquè la considera «totalment desproporcionada i fora de lloc», alhora que han demanat mesures cautelars per suspendre, de moment, el pagament de la sanció. L'alcalde, Lluís Puig, no ha fet cap valoració més enllà de concretar que l'expedient sancionador és un procediment purament tècnic.

L'establiment afectat és la taverna Can Moni, situada al carrer Mauri Vilar de Palamós, i la sanció ve arran de la denúncia de la veïna de sobre. L'expedient arrenca el 8 de juliol de l'any passat, quan un estudi de contaminació acústica va determinar que el bar va superar en més de deu unitats els valors d'immissió que s'estableix a l'annex 4 -determinació dels nivells d'avaluació de la immissió sonora aplicable a l'ambient interior produïda per les activitats, incloses les derivades de les relacions de veïnat- de la Llei 16/2002 de contaminació acústica. D'acord amb aquesta regulació, la infracció tenia caràcter de molt greu, de manera que la multa podia oscil·lar de 12.001 euros a 300.000. Atenent diversos criteris de graduació de la sanció -com ara que no es va acreditar que el soroll afectés la salut de les persones, que es va perjudicar els veïns de l'immoble perquè no podein descansar i que no existeix reincidència, entre d'altres-, l'Ajuntament va decretar imposar aquesta sanció de 15.000 euros.

Boadas de Quintana ha lamentat la sanció perquè entén que una única mesura practicada en una nit del mes de juliol «no constitueix prova suficient per afirmar que l'explotadora del local incompleix de forma greu la normativa en matèria de contaminació acústica». El lletrat critica per «totalment desproporcionada» la quantia de la sanció, afegeix que el local no havia estat sancionat anteriorment i precisa que la taverna només té una superfície de 29 metres quadrats.

La responsable del local va al·legar aleshores que tenia la voluntat de corregir la insonorització del bar, però que no la podia tirar endavant perquè abans la veïna del pis de sobre havia de solucionar els problemes d'humitat que té. Una justificació que l'Ajuntament de Palamós no va admetre, com també va desestimar el recurs de reposició que la multada va interposar posteriorment. D'aquesta manera, queda confirmada la multa de 15.000 euros, cosa que obliga a l'explotadora de la taverna a recórrer al contenciós administratiu per intentar reduir, o evitar, la sanció econòmica.

Única a Catalunya

Per contextualitzar la crítica a l'import de la sanció, Joaquim Boadas de Quintana ha afirmat que es tracta de la més elevada aplicada mai a un establiment hostaler a Catalunya per soroll. Ha exposat que els serveis jurídics de la Fecasarm han portat altres procediments similars a locals d'oci, on les multes imposades arreu de Catalunya per fets similars no superen generalment els 900 o els 1.000 euros. Segons Boadas de Quintana, la més elevada que havia vist fins ara era de 3.000 euros que l'Ajuntament de Barcelona va aplicar l'any 2012 a una discoteca de grans dimensions de l'Eixample.

L'import de la sanció també va sorprendre l'advocat de la denunciant i de l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica, Lluís Gallardo. El lletrat ha concretat que és la sanció més elevada que ha vist l'entitat en els 18 anys de vida que té -recorda una d'11.000 euros-. Ha afegit que «és força estrany que s'imposin multes» i que el que desitja la denunciant és que es posi fi als problemes de soroll, de manera que no entra a valorar l'import de la sanció.