Just el dia que el Departament d´Agricultura va decidir restringir l´accés a peu i de vehicles al massís del Montgrí per l´elevat risc d´incendi es va declarar un foc a les quatre de la tarda a la muntanya Rocamaura de l´Estartit que va acabar cremant 5 hectàrees i obligant a evacuar preventivament 475 persones del càmping l´Estartit i la urbanització Torre Moratxa, bàsicament per evitar intoxicacions per inhalació de fum. L´estació meteorològica de Torroella va marcar ahir 29,6 graus de màxima amb una humitat del 35%. El telèfon d´emergències va atendre 247 trucades de veïns alertant del foc.

El foc va quedar estabilitzat gairebé a tres quarts de set de la tarda i totes les persones evacuades van poder tornar a casa seva i no es va haver d´utilitzar la sala polivalent de l´Ajuntament que s´havia habilitat ni els 400 matalassos, mantes i vitualles que tenia preparades la Creu Roja. Encara que el foc estava controlat, al tancament d´aquesta edició hi continuaven treballant una dotzena de dotacions terrestres de les 17 que s´havien activat, però es van retirar els tres helicòpters bombarders i els dos avions de vigilància i atac.

El director dels Serveis Territorials d´interior, Albert Ballesta, va explicar que el foc va començar al marge d´un camí, prop de l´antena que hi ha al cim de la muntanya Rocamaura i va apuntar la possibilitat que un llamp o una «irresponsabilitat» humana haguessin originat el foc.

En l´extinció de l´incendi també hi van col·laborar quatre vehicles d´intervenció i 13 voluntaris de la Federació de les ADF Gavarres, diverses patrulles dels Mossos d´Esquadra, efectius del Sistema d´Emergències Mèdiqeus, de Protecció Civil, membres del cos d´Agents Rurals, Policies Locals i efectius de la Creu Roja de Catalunya.

Agricultura pretenia mantenir activat el Pla Alfa nivell 3 al massís del Montgrí fins aquesta nit per temor a que l´entrada de tramuntana i mestral augmenti el risc d´incendi en aquesta zona. Desobeir la prohibició d´accés pot costar 3.000 euros.

La por a la simultaneïtat

L´incendi de l´Estartit i els que també es van declarar ahir a la Pobla de Montornès (225 hectàrees) i Pontils van posar Catalunya en fase d´alerta per la simultaneïtat amb què es van produir. La preocupació més gran dels cossos d´emergència era poder atacar ràpidament els focs del Baix Empordà i de Pontils per evitar que anessin creixent i això obligués a retirar dotacions de l´incendi de la Pobla de Montornès o no poder-ne enviar més.

Sufocat el foc de Cruïlles i Monells

L´incendi que dijous es va declarar a Cruïlles i Monells va quedar sufocat ahir. Els bombers van poder donar-lo per controlat a un quart de deu del matí i la superfície total cremada es va comptar en 53,6 hectàrees (47,53 pertanyen a correus i 4,68 d´arbrat, matoll, pastura, vegetació urbana i terreny improductiu).L´incendi es va originar presumptament per una negligència pels volts de dos quarts de quatre de la tarda en un marge de la carretera que mena a la Bisbal i va avançar ràpidament empès per la marinada. El foc va obligar a desallotjar vuit persones del mas Sisot, el mas La Torre i una hípica propera i mobilitzar 13 mitjans aeris i més de mig centenar de vehicles dels diferents cossos d´emergència i tractors cisterna dels agricultors.

La directora territorial d´Agricultura, Elisenda Guillaumes, va apuntar la possibilitat que l´origen de l´incendi fos una negligència atribuïda al llançament d´una burilla tot i que no s´ha trobat cap punta de cigarreta.