L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà estudia captar més aigua del Ter per reduir l'excés de plaguicides que han contaminat la xarxa d'abastament. Des de dijous, ni l'aigua de la Bisbal ni la de Forallac, que s'abasteixen del mateix aqüífer del Daró, no es pot beure ni tampoc fer servir per cuinar. La sequera ha reduït el nivell dels pous i les últimes analítiques hi han detectat un excés d'herbicides.

El regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, explica que el consistori està "preocupat" i que connectar-se al pou de Fontanilles, que depèn del Ter, és una solució provisional, perquè cal solucionar el problema de fons. Per la seva banda, els ecologistes SOS Empordanet diuen que ja s'ho veien a venir i critiquen que la contaminació s'afegeix als problemes per nitrats al subsòl que pateix la comarca.

Des de dijous passat, l'aigua de la Bisbal d'Empordà i de Forallac no és apta per a ús de boca. Les darreres analítiques fetes per l'empresa Sorea han detectat un excés d'herbicides a la xarxa i se n'ha prohibit el consum. En concret, l'última mostra ha donat uns resultats de 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 de Terbutilazina.

Són dos plaguicides que s'aboquen als camps de conreu. Aquests nivells es troben per sobre dels que permet la normativa espanyola, però en el cas de la Terbutilazina, per sota del què fixa l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS (que estableix un valor màxim de 7 micrograms per litre).

Dijous mateix, els ajuntaments van emetre un ban que en prohibeix l'ús de boca. El van penjar al seu web, el van distribuir per les xarxes socials i també es va passar porta a porta als veïns. L'aigua no es pot beure ni tampoc s'hi pot cuinar. Sí que es pot obrir l'aixeta, però, per dutxar-se, rentar la roba o els plats i regar les plantes.

Els ecologistes asseguren que ja s'ho veien a venir, i que el problema s'afegeix a les concentracions de nitrats (pels purins) que hi ha al subsòl de la comarca. "Ens demanen paciència, però no ens han dit quan podrem tornar-ne a beure", critica la presidenta de la plataforma SOS Empordanet, Catherine Perelló.

Per a Perelló, la contaminació de l'aigua denota "manca de fermesa" de l'administració "que no pot o no vol" solucionar el problema. La presidenta de SOS Empordanet explica que, "per a aquells que s'estimen la terra i veuen com els tractors hi aboquen plaguicides amb cubes", la solució és clara. "Cal prohibir que s'utilitzin als conreus, perquè després es filtren i contaminen l'aigua", subratlla.

Captar més aigua del Ter

El regidor de Comunicació de la Bisbal d'Empordà assegura que el consistori està "preocupat", però demana "tranquil·litat" a la població. Subratlla, a més, responent a les crítiques de l'oposició, que el govern municipal ha actuat amb "transparència absoluta". "Estem buscant solucions a un problema complex", matisa.

Per dimarts al vespre, l'Ajuntament ha convocat una sessió informativa al Teatre El Mundial. Allà, concreta Josep Maria Castells, s'ha convidat un hidrogeòleg perquè exposi la situació dels aqüífers del Daró i del Ter. El consistori, precisament, vol aprofitar la interconnexió de conques per captar més aigua del Ter, que està neta, i barrejar-la amb la de la xarxa pública que s'ha contaminat.

"La possibilitat d'agafar més aigua del pou de Fontanilles permetria disminuir o anul·lar la problemàtica; i això s'explicarà a la població", ha concretat el regidor. Castells també vol precisar, però, que "això en cap cas vol dir que ens oblidem del problema, sinó que estem intentant trobar mesures per poder-lo solucionar".