El deliri col·lectiu que va provocar una flashmob a Platja d´Aro la nit de dimarts ha acabat amb cinc monitores d´una agència turística investigades per desordres públics, delicte al qual se sumaran les denúncies per lesions imprudents i danys que ahir es van començar a recollir a les comissaries de la localitat baixempordanesa. El titular del Jutajt d´Instrucció número 3 de Sant Feliu de Guíxols va deixar en llibertat provisional les cinc responsables de la flashmob sense acordar cap mesura cautelar.

Les monitores havien organitzat un joc en el qual simulaven que dos famosos eren perseguits per un grup de paparazzis i fans que s´hi volien fer fotos al centre de Platja d´Aro. Alguns ciutadans i turistes van confondre el joc amb un atac terrorista pel gran nombre de persones que hi participaven -més d´un centenar- i van fugir corrent de la platja, els restaurants i els carrers completament atemorits, cosa que va provocar una estampida de gent que s´anava incrementant a cada metre perquè al mateix temps es propagava el fals rumor que s´estava produint un tiroteig.

A causa de les carreres i les caigudes, vuit persones van haver de ser ateses al centre d'assistència primària (CAP) de Platja d'Aro, sis per contusions lleus i dos per atacs d´ansietat, mentre que tres més van ser derivades a l´hospital de Palamós, també per contusions lleus.

Tant la Policia Local de Castell-Platja d´Aro com els Mossos d'Esquadra van haver de fer crides a la calma dels ciutadans, aclarint que es tractava d´una flashmob i sol·licitant col·laboració ciutadana per evitar la propagació dels rumors falsos que s'havien originat a través de les xarxes socials.

Les monitores, que van declarar amb intèrpret, van explicar ahir al jutjat que no era la primera vegada que realitzaven una flashmob i que l´acció només feia referència a fer veure que es perseguia un personatge famós que no es volia deixar fotografiar.

Les penes per desordres públics previstes en l´article 557 del Codi Penal oscil·len entre els sis mesos i els tres anys de presó, tot i que poden augmentar a sis anys si s´exhibeixen armes de foc simulades o els fets ocorren en una reunió nombrosa. No obstant això, perquè existeixin desordres públics cal que els responsables tinguin intenció d´«alterar la pau pública executant actes de violència» o incitin terceres persones a fer-ho però en el cas de Platja d´Aro les monitores no s´havien imaginat que el seu joc acabaria desembocant en una histèria col·lectiva, cosa que podria convertir els fets en atípics i, en conseqüència, no subjectes a judici.

La Fecasarm i la seva associació membre, l´Associació d´Hoteleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d´Aro i s´Agaró, van anunciar ahir que es presentaran com a acusació particular contra els presumptes autors de la flashmob.

Segons va declarar Jordi Díaz, president de l´Associació d´Hoteleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d´Aro i s´Agaró, «fets tan greus com aquests no poden deixar de ser castigats atès els greus danys i perjudicis que s´han causat a la imatge turística de la localitat. Els autors dels fets han de saber que, després del que ha passat a París, Niça i altres ciutats turístiques no es pot causar el pànic en zones concorregudes simulant trets o un estat d´alarma ja que la possibilitat d´ocasionar greus ­danys i perjudicis és més que evident i així ha estat».

Per la seva part, Joaquim Boadas, secretari General de la Fecasarm, manifesta que «no podem permetre que fets com aquests tornin a succeir, ja que tiren pel terra tota la feina que fem en matèria de civisme i convivència. Per tant, esperem que als autors dels fets se´ls imposi la pena més greu prevista al Codi Penal, ja sigui com a represàlia per a ells o com per a mesura dissuasiva per a d´altres persones que puguin pensar que destruir la imatge turística d'un municipi surt gratis».

Molts testimonis van témer per la seva vida perquè les informacions confuses i l´estampida humana de milers de persones els van fer creure que estaven vivint un atac terrorista com els que s´han produït els darrers mesos a França.

«Flashmobs» prohibides?

L´Ajuntament de Platja d´Aro està decidit a arribar fins a l´origen per evitar que la situació de pànic col·lectiu que es va viure dimarts a la nit al centre no es torni a repetir. L´alcalde del municipi, Joan Giraut, va explicar que es reuniran amb el sector turístic -hotels, càmpings, operadors i agències- per informar-los que per poder oferir activitats al carrer com ara flashmob cal tenir el permís de l´Ajuntament, una autorització que no tenien els responsables de l´activitat d´ahir. «I si no els donem el permís, hauran de buscar altres destinacions per fer-ho», va afegir Giraut, que també va demanar perdó a tots els afectats per la situació viscuda. El consistori decidirà si es presenta com a acusació particular un cop el jutge hagi valorat els fets.