Un camió cisterna ha començat a repartir aigua aquest dimarts als veïns de la Bisbal d'Empordà que des de principis d'agost no poden ni beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta perquè està contaminada per la presència d'herbicides. L'ajuntament calcula que el problema estarà resolt la setmana vinent, després de col·locar els filtres de carbó actiu a les sortides dels dipòsits i que les analítiques confirmin que ja és apta per al consum.

Fins aleshores, el camió se situarà de dilluns a divendres a sis punts diferents de la població i els veïns poden anar a buscar aigua amb garrafes. "A casa tampoc en bevíem però sí que en faig servir molta per cuinar i és un problema perquè ara hem d'anar cada dia amb garrafes", ha explicat una veïna, Lluïsa Compte.

Un cop resolta la incidència, l'ajuntament assumirà la part proporcional dels rebuts de l'aigua dels veïns perquè no paguin per un consum que no han pogut fer.

Al llarg d'aquest dimarts al matí, diversos veïns de la Bisbal d'Empordà han anat a buscar aigua potable amb garrafes al camió cisterna que, mentre continuï havent-hi presència d'herbicides a la xarxa d'abastament, repartirà aigua potable al municipi. L'ajuntament ha adoptat la mesura per reduir les molèsties provocades per la contaminació de l'aigua de l'aixeta. Des del 4 d'agost, els veïns no la poden usar per beure ni per cuinar.

La cuba recorrerà la Bisbal cada dia laborable fins que l'aigua de la xarxa pública sigui apta per al consum. De dilluns a divendres, el camió cisterna amb 17.000 litres d'aigua s'atura a sis punts diferents del municipi perquè els bisbalencs omplin les garrafes gratuïtament. El regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, espera que el problema estigui resolt la setmana vinent, un cop instal·lats uns filtres de carbó actiu a les sortides dels dipòsits i les analítiques confirmin que l'aigua és potable i no hi ha cap perill per al consum.

Una de les veïnes que s'ha apropat a omplir garrafes, Lluïsa Compte, ha explicat que aquests dies ha tingut "molts treballs" per al dia a dia. "Sort que els fills m'ajudaven a anar a buscar garrafes perquè jo no les puc portar de lluny", ha detallat. El problema principal per a ella ha estat cuinar. "D'aigua de l'aixeta no en bevem però per cuinar de seguida està acabada una garrafa perquè se'n gasta molta", ha afegit.

Des del 4 d'agost, algun moment un descuit ha provocat més feina a casa. "L'altre dia feia patata i mongeta i, per costum, no hi vaig pensar i hi vaig tirar aigua de l'aixeta. Ho vaig haver de treure tot, rentar bé amb aigua de les garrafes i tornar a començar", ha detallat. Aquest dimarts ja ha omplert ella mateixa les garrafes davant de casa, al camió cisterna. "Ara ja tindrem aigua per cuinar i per beure, ens estalviarem d'anar-ne a comprar", ha dit Compte.

Un altre veí, Juan Palomo, diu que se n'ha assabentat que el camió cisterna repartia aigua i ha decidit anar-ne a buscar "per passar aquests dies de les festes de la Bisbal". D'inconvenients diu que n'ha notat pocs. "Fins al dia abans vaig estar bevent aigua de l'aixeta i no he notat res però ara en prenc d'ampolla pel cacau que s'ha muntat", ha descrit.

Ampolles i cisterna

Des del començament, i com a mesura d'urgència, l'ajuntament reparteix garrafes d'aigua entre els col·lectius més vulnerables. Protecció Civil, Càritas i la Creu Roja reparteixen aigua als ancians que viuen sols, a les persones amb mobilitat reduïda i als més desafavorits.

Des d'aquest dimarts, tots els veïns tenen aigua potable a l'abast amb el camió cisterna. El camió fa el recorregut de dilluns a divendres, comença a les nou del matí i s'allarga fins a dos quarts de tres de la tarda. A cada lloc s'hi està entre mitja hora i una hora. Els llocs on s'atura són la plaça de l'Església, als Silus, al Camp dels Capellans, a l'esplanada del Remei del Castell d'Empordà, a la carretera del castell davant la planxisteria St. Cristòfol i a la plaça de la Cuixa.

El regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, espera que el problema estigui resolt la setmana vinent. "Calculem que en una setmana o deu dies estarà però no serà fins que salut en doni el vistiplau i estiguem segurs que és apta per al consum", ha explicat.

La solució immediata passa per col·locar els filtres de carbó actiu però, segons avança Castells, no resoldrà permanentment el problema. "No és la solució de fons, cal tenir aigua amb qualitat posant mesures preventives als pous de la bisbal o agafant més aigua de Fontanilles, hem de treballar per una solució estable perquè no podem estar patint cada any", ha dit.

Mentrestant, l'equip de govern es compromet a assumir part del rebut de l'aigua dels veïns perquè no hagin de pagar per un servei que no han pogut tenir aquests dies. "Quantificarem al rebut el cost proporcional del subministrament de l'aigua que s'usa per beure i per cuinar i ajustarem el preu de la factura", ha conclòs.