Un camió cisterna va començar ahir a repartir aigua als veïns de la Bisbal d'Empordà que des del 4 d'agost no poden ni beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta perquè està contaminada per la presència d'herbicides. La cuba amb capacitat per a 17.000 litres d'aigua, va començar el seu recorregut a les nou del matí a la plaça de l'Església de Sant Pol i es va allargar fins que a dos quarts de tres del migdia quan va tancar la seva ruta a la plaça de la Cuixa.

A més, també va fer parades d'entre mitja hora i una hora: als Silus, al Camp dels Capellans, a l'esplanada del Remei del Castell d'Empordà i a la carretera del castell davant la planxisteria St. Cristòfol. El camió cisterna repetirà aquest recorregut de dilluns a divendres i s'aturarà en aquests sis punts on els ciutadans podran omplir les garrafes gratuïtament.

Una de les veïnes que es va apropar a omplir garrafes, Lluïsa Compte, va explicar que aquests dies ha tingut «molts treballs» per al dia a dia. «Sort que els fills m'ajudaven a anar a buscar garrafes perquè jo no les puc portar de lluny», va detallar. Un altre veí, Juan Palomo, va explicar que es va assabentar ahir que el camió cisterna repartia aigua i va decidir anar-ne a buscar «per passar aquests dies de les festes de la Bisbal». D'inconvenients va explicar que n'ha notat pocs. «Fins al dia abans vaig estar bevent aigua de l'aixeta i no he notat res però ara en prenc d'ampolla per tot el cacau que s'ha muntat», va apuntar.

Assumir part del rebut

Tot i això, segons va avançar el regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, aquesta situació es podria resoldre la pròxima setmana. «Calculem que en una setmana o deu dies estarà però no serà fins que salut en doni el vistiplau i estiguem segurs que és apta per al consum», va dir Castells qui va explicar que la solució immediata passa per col·locar els filtres de carbó actiu a les sortides dels dipòsits, però que això no resoldrà permanentment el problema. «No és la solució de fons, cal tenir aigua amb qualitat posant mesures preventives als pous de la Bisbal o agafant més aigua de Fontanilles, hem de treballar per una solució estable perquè no podem estar patint cada any», va dir l'edil.

Mentrestant, l'equip de govern s'ha compromès a assumir part del rebut de l'aigua dels veïns perquè no hagin de pagar per un servei que no han pogut tenir aquests dies. «Quantificarem al rebut el cost proporcional del subministrament de l'aigua que s'usa per beure i per cuinar i ajustarem el preu de la factura», va concloure Castells. El consistori, també mantindrà el repartiment de garrafes d'aigua en els punts fixos de Càritas i a les Escoles Velles, de la Creu Roja.