Avui el cel de la Bisbal d'Empordà s'ha llevat amb una claror d'un blau que enlluerna els ulls. Passejo pels carrers tot ensumant aquest aire fresc del matí de mitjans d'agost que anuncia l'imminent acabament de la pitjor calor de l'estiu. El poble està engalanat; són dies de Festa Major. M'aturo un instant amb la intenció de refrescar-me les mans; premo l'aixeta de la font de Santa Llúcia.

Per cert, aquesta font tan antiga no fa pas gaire que ha estat «apadrinada» pels alumnes de tercer d'ESO de l'IES de la Bisbal, amb la col·laboració de l'Ajuntament; s'ha sanejat i s'hi ha col·locat una placa commemorativa que recorda la història de la font.

Tot plegat sembla una trista premonició d'allò que succeirà tot seguit de prémer l'aixeta. No en raja ni una sola gota. Un goig sense alegria! Un cop arribo a casa em trobo a la bústia un ban municipal a través del qual l'alcalde, en Lluís Sais, informa que mitjançant els darrers controls de qualitat de l'aigua que es fan de forma periòdica, SOREA l'empresa gestora del subministrament, ha detectat una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa de l'aigua d'abastament públic per sobre de la concentració màxima permesa, i, per tant, comunica que no és apta ni per beure ni per cuinar. Tot i això, l'aigua es pot continuar utilitzant per dutxar-se, rentar la roba, rentar els estris de cuina, regar les plantes o altres usos sense risc per a la salut.

Tothom sap que aquests pous (els de Castell d'Empordà), origen del problema, estan vorejats de camps de conreu, sobretot de blat de moro, i tothom sap que els pagesos utilitzen herbicides (productes fitosanitaris) des de fa anys i panys, per tant aquest problema es veia a venir. Ves per on que ara tots els responsables polítics de l'Ajuntament de bursada corren a comunicar que estan fent tot el possible per arranjar el problema: bombar l'aigua d'un altre pou (Fontanilles) que està en un lloc on no es vessen fitosanitaris, engegar estudis tècnics per tal de construir un altre pou...

I a l'oposició no se li ha acudit res més productiu que carregar contra l'equip de govern acusant-lo d'arribar a misses dites a l'hora d'informar la població, i l'equip de govern per la seva part diu que l'oposició manté una posició mesquina. La veritat és que aprofitar aquesta greu situació de salut pública per engegar una batalla política és verament patètic.

Em voleteja pel meu cap calb la idea que si quelcom és perillós, com en aquest cas per la salut pública, per causa d'un excés, és pel fet que hi ha algun element o alguns elements que sobren. En aquest cas sobren diversos elements en forma de males actuacions o omissions d'actuacions: sobren tots els camps de conreu tractats amb fitosanitaris al voltant dels pous, sobren els mateixos pous en un indret vorejat pels camps de conreu tractats amb els esmentats fitosanitaris, sobra la mala actuació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que no ha estat capaç de complir amb una de les seves principals funcions que és garantir la qualitat de l'aigua d'abastament públic, malgrat ser finançada amb gairebé el quaranta per cent de tots els rebuts de l'aigua pels mateixos usuaris.

Sobren les males actuacions i omissions d'actuació de tots els equips de govern de tots els colors polítics que han governat l'Ajuntament, que no han cercat solucions definitives a aquest problema que ja es veia venir des de fa molts d'anys, i van cometre l'error de quedar-se de braços plegats i no declarar els voltants dels pous lliures de productes fitosanitaris. Carat! I es queixen a més que la ciutadania s'indigni!

Per sort pels polítics municipals estem de Festa Major i el que és mediàticament important és debatre si la cobla de La Principal de la Bisbal havia d'actuar el primer o l'últim dia de festa. Em voleteja pel meu cap calb que en comptes de solucionar el problema de fons es limitaran a elaborar un protocol per com actuar quan torni a passar.