El Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya va criticar ahir que es «culpi els pagesos» de la contaminació per fitosanitaris de l'aigua de la Bisbal d'Empordà, abans de saber «d'on prové». Aquesta crisi afecta unes 12.000 persones que des del 7 d'agost passat no poden beure aigua de l'aixeta ni emprar-la per cuinar a conseqüència d'un excés de dos herbicides: el Diuron i la Terbutilazina, que s'utilitzen, entre altres aplicacions, per controlar les herbes no desitjables en els conreus.

Segons aquest organisme, el Diuron és també un biocida no autoritzat des de 2008, i la Terbutilazina, està permesa en diversos formulats, sempre que no es manipuli ni s'apliqui a menys de 50 metres d'un pou d'aigua d'ús de boca. «Volem enviar un missatge de suport als afectats i reclamar a tot el col·lectiu agrícola el compliment escrupolós d'aquestes directrius» per aconseguir un ús sostenible dels fitosanitaris. Uns productes que -van recordar-«no són perillosos si s'apliquen bé».

L'ACA segueix investigant

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) segueix investigant quina podria ser la causa d'aquesta contaminació i quin és el seu abast i el seu impacte. Segons va informar ahir l'ens, s'ha realitzat un mostreig a un total de nou pous que subministren aigua a la Bisbal d'Empordà i a Forallac, que el Departament de Salut ja està analitzant. En aquest sentit l'ACA, preveu que a partir dels resultats obtinguts es podrà determinar si s'amplia la base del mostreig i si cal implantar una xarxa operativa de control de fitosanitaris a l'aqüífer de l'al·luvial del Daró.

A més, l'ACA va avançar ahir també que, ha obert una línia de subvenció perquè l'Ajuntament de la Bisbal no hagi d'assumir tot el cost de la contractació d'un camió cisterna, que reparteix aigua entre els veïns afectats a diferents punts del municipi, tots els dies laborables. Una ajuda econòmica que segons l'organisme no es pot quantificar, perquè dependrà dels dies que s'hagi de seguir fent aquest repartiment d'aigua.

Justament fa uns dies, el regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, va avançar que «esperen» que el problema estigui resolt la setmana vinent, un cop instal·lats uns filtres de carbó actiu a les sortides dels dipòsits i les analítiques confirmin que l'aigua és potable i no hi ha cap perill per al consum. Una solució que, segons va avançar l'edil, no resoldrà permanentment el problema. «No és la solució de fons, cal tenir aigua amb qualitat posant mesures preventives als pous de la Bisbal o agafant més aigua de Fontanilles, hem de treballar per una solució estable perquè no podem estar patint cada any», va dir.

L'ACA va fer aquests aclariments després que el síndic de greuges de Catalunya informés que ha obert una actuació d'ofici per analitzar la situació, l'actuació de les administracions implicades i les empreses competents.