L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha comprat 5.000 metres quadrats de jardins a la part posterior del monestir, on actualment hi ha l'Espai Thyssen. Aquesta parcel·la ha estat en mans privades des de la desamortització del 1835 i sempre ha estat tancada. Ara, el propietari i l'Ajuntament han signat un acord (que està pendent de l'autorització administrativa de la Generalitat) per formalitzar aquesta compra.

Segons el planejament urbanístic, els propietaris podien aixecar fins a quatre xalets, però mai es va decidir construir-hi res i, segons va remarcar l'alcalde, Carles Motas, ara han preferit vendre-ho a la ciutat per tal que sigui un espai obert. Motas va explicar que faran un canvi al Pla General per tal que sigui catalogat com a zona verda.

Dins la finca també hi ha un tram de muralla del segle XVIII, una torre de guaita i una casa modernista propera al monestir. Tots aquests elements també passaran a mans de l'Ajuntament ganxó, en una operació que té un cost total de 700.000 euros.

Sobre aquesta operació, des del consistori defensen que és «estratègica» per complementar l'oferta expositiva de l'Espai Thyssen, que des del 2012 s'ubica en diferents zones de la segona i tercera planta del Palau de l'Abat, al monestir de Sant Feliu de Guíxols. Anys enrere, sobre la taula de l'Ajuntament hi havia un projecte d'uns 20 milions d'euros per comprar l'antiga fàbrica surera de Can Serra (al costat del monestir) i fer-hi de nou tot el museu.

El nou govern sorgit de les eleccions del maig de 2015 (TSF, PSC i ERC) va renunciar a aquest projecte i manté que la ubicació de Thyssen ha de ser al monestir. Ara, amb l'adquisició d'aquesta zona verda, les opcions per fer créixer el projecte augmenten. En aquest sentit, Motas va explicar que volen tenir el projecte executiu a finals d'any o principis del 2017 per saber com habiliten aquesta zona verda. Segons va avançar, la idea és que pugui acollir diverses activitats culturals, concerts i, fins i tot, usos de restaurant o bar a la casa modernista. Les obres podrien començar a principis del 2018.

Gràcies a aquesta compra, a més, també es podria ampliar l'espai expositiu amb un nou edifici a la part posterior del monestir (entre l'edifici actual i els jardins que s'han adquirit). Fins ara, aquesta idea estava en la ment del patronat de la fundació Espai Carmen Thyssen però hi havia un problema: part dels terrenys formaven part d'aquesta finca privada que ara s'ha comprat. Per això, un cop aquesta propietat sigui de titularitat municipal, aquesta situació es podrà desencallar. El nou edifici estaria situat en l'espai rectangular que els monjos benedictins tenien reservat per al claustre, una construcció que mai van arribar a aixecar.

El batlle ganxó va destacar que l'operació és molt positiva per a la ciutat perquè recupera tot l'entorn original del monestir. A més, la finca està en contacte amb la muntanya de Moticalvari, que també és un espai públic. «D'aquesta manera el monestir ja no està limitat i torna a estar en contacte amb l'entorn natural», va valorar Carles Motas.