L'aigua de la Bisbal d'Empordà torna a ser apta per al consum després de 20 dies de restriccions. Les darreres analítiques determinen que la concentració de plaguicides no supera el màxim establert per la normativa. Per tant, s'aixequen les restriccions i els ciutadans poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l'aixeta des d'aquest mateix dimecres.

L'alcalde, Lluís Sais, ha remarcat que els ciutadans poden estar ben tranquils i començar a fer servir l'aigua de l'aixeta per als usos habituals. L'ajuntament encara no coneix quin ha estat l'origen de la contaminació perquè no disposa dels resultats definitius. Al setembre, es reuniran amb l'Agència Catalana de l'Aigua per trobar una solució definitiva al problema de l'aigua. En aquesta ocasió, ha estat clau per resoldre-ho la instal·lació d'uns filtres de carbó actiu que permeten netejar 100 metres cúbics d'aigua cada hora.

L'aigua de la Bisbal ja es pot fer servir per beure i cuinar amb total normalitat. L'Agència de Salut Pública ha comunicat que els resultats de les darreres analítiques determinen que els dos fitosanitaris que s'havien detectat a l'aigua (concretament, Terbutilazina i Diuron) estan a nivells inferiors als que estableix la normativa.

Per això, el consistori ha informat a través de tots els canals municipals que les restriccions establertes el 4 d'agost queden aixecades. L'ajuntament imprimirà un ban municipal per fer-lo arribar a totes les cases. En aquest document, lamenta els inconvenients que aquest episodi ha causat a la població i també recorda als ciutadans que facin un ús responsable de l'aigua davant l'absència de pluges.

L'alcalde, Lluís Sais, ha explicat que el servei d'abastiment d'aigua a través del camió cisterna es mantindrà operatiu fins divendres i ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la població. "Tothom pot començar a fer servir l'aigua com sempre, sense cap inconvenient ni restricció", ha remarcat.

Des del passat 4 d'agost, els veïns de la Bisbal i també de Forallac no han pogut beure ni cuinar amb l'aigua de l'aixeta. Per minimitzar els inconvenients, el consistori primer va començar a repartir garrafes d'aigua i també, des de la setmana passada, ha tingut un camió cisterna que diàriament repartia aigua a diferents punts de la ciutat. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'ha compromès a pagar el 50% del cost del camió. A més, els veïns pagaran menys en el proper rebut de l'aigua. Concretament, es descomptarà una part de l'import a la factura del tercer trimestre, en base a les estimacions que efectuarà l'empresa concessionària del servei.

Els veïns, alleugerits

Els veïns de la Bisbal han rebut la notícia alleugerits. La ciutat ha viscut aquesta setmana passada la festa major i això encara ha fet més complicada la situació. En Xavier Ramos té una taverna just al davant de l'ajuntament i assegura que aquests 20 dies han estat difícils. "Hem hagut de canviar el circuït de la cafetera i començar a omplir-la a mà amb garrafes, ha estat complicat", lamenta. Per això, en conèixer que ja pot retirar les garrafes i tornar a fer servir l'aigua de l'aixeta, no ha amagat la seva satisfacció.

A moltes llars de la Bisbal aquestes restriccions també han generat algunes incomoditats. L'Enric Casademont explica que fins ara han hagut d'anar comprant garrafes i que pensaven que el problema fins i tot s'allargaria durant més temps. "Ja ens havíem posat en la pitjor de les situacions, no creia que se solucionés tan aviat", ha dit, sorprès.

Buscant una solució definitiva

L'alcalde ha explicat que encara no coneixen l'origen de la contaminació perquè s'estan analitzant les mostres extretes dels camps i els voltants de tres dels pous. Per aconseguir que l'aigua tornés a ser potable, l'empresa subministradora (Sorea) ha fet portar de Bèlgica uns filtres per depurar l'aigua dels pous. Aquests filtres permeten netejar 100 metres cúbics d'aigua cada hora i han estat la solució més ràpida per poder superar aquesta situació.

Sais ha remarcat que aquesta ha estat una solució "provisional" però que cal buscar-ne una de definitiva perquè no es torni a repetir si hi ha un altre episodi de sequera. L'alcalde ha recordat que la Bisbal ha tingut habitualment problemes amb l'aigua i que el 2007 es va fer l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) de Fontanilles per solucionar el problema dels nitrats. Segons remarca, aquesta solució s'ha demostrat que no és prou eficient i per això ha dit que al setembre es posaran a treballar juntament amb l'Ajuntament de Forallac i l'ACA per trobar una solució definitiva.