L'Agència de Salut Pública de Catalunya va anunciar ahir que l'aigua de l'aixeta de la Bisbal d'Empordà i de Forallac torna a ser apta per beure i cuinar 20 dies després que declarés que no ho era arran de la concentració excessiva de dos herbicides: el diuró i la terbutilazina. La instal·lació dijous passat de dos filtres de carbó actiu als dipòsits de subministrament dels dos municipis ha permès eliminar aquest excés d'herbicides. L'Ajuntament de la Bisbal va facilitar ahir els resultats de la darrera analítica -també d'ahir- que mostra com la presència d'aquests dos herbicides en l'aigua del municipi és inferior a 0,01 micrograms per litre -el màxim que permet la normativa estatal és de 0,1 micrograms per litre. En tot cas, aquesta no és la solució definitiva, de manera que el proper mes l'Ajuntament de la Bisbal es reunirà amb l'Agència Catalana de l'Aigua per mirar de trobar una solució definitiva al problema de l'aigua en aquest territori. També queda pendent per saber quin és l'origen de la contaminació dels pous del Daró, segons exposa el ban municipal que l'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, va publicar ahir per comunicar a la població que l'aigua torna a ser potable.

La crisi de l'aigua a la Bisbal i Forallac es va desencadenar el 4 d'agost quan els dos ajuntaments van dictar un ban on comunicaven que l'aigua no era apta per beure ni cuinar -sí per altres usos com regar plantes o rentar estris de cuina- per contaminació d'herbicides. Concretament, després que l'analítica dels pous del Daró donés un excés de concentració de diuró i terbutilazina, es va procedir a fer-ne'n una altra, ara procedent de l'aigua de l'aixeta, que va posar de manifest un resultat excessiu d'acord amb la normativa estatal: 0,19 micrograms per litre de diuró i 0,53 de terbutilazina. Davant d'aquesta situació i la declaració de l'aigua com a no apta per beure ni cuinar, l'Ajuntament de la Bisbal va convocar una sessió informativa per als veïns, on se'ls va insistir que malgrat que la normativa estatal estableix que la presència màxima acceptable de plaguicides és de 0,1 micrograms per litre, les concentracions detectades a l'aigua de boca no eren danyines per la salut i que, de fet, altres països com Estats Units i Canadà estableixen uns valors més elevats (de 7 i 20 micrograms per litre, segons va exposar un representant de l'Agència de Salut Pública).

En aquesta sessió informativa, l'hidrogeòleg assessor de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, Jordi Montaner, va posar sobre la taula que una solució per eliminar la presència d'herbicides seria la filtració de l'aigua amb carbó actiu. Finalment, aquesta ha estat la mesura presa per l'empresa que gestiona el subministrament d'aigua a la Bisbal i Forallac, Sorea, que va fer portar dos filtres de Bèlgica que són capaços de depurar fins a 100 metres cúbics d'aigua per hora. La seva instal·lació es va fer dijous i després que es prenguessin dues mostres d'aigua que havien passat pels filtres, la presència dels dos herbicides està «per sota dels valors màxims establerts a la normativa vigent (Reial decret 140/2003 que estableix els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà)», va informar ahir el Departament de Salut.

Mentre no arribaven aquests dipòsits, l'Ajuntament de la Bisbal va posar en marxa el subministrament d'aigua potable als veïns a través d'un camió cisterna i del repartiment de garrafes. Un servei que, malgrat que l'aigua ja torna a ser potable, serà operatiu fins demà, va informar ahir l'Ajuntament bisbalenc.

Descompte al rebut d'aigua

El ban municipal de la Bisbal afegeix que la factura de l'aigua del tercer trimestre incorporarà «el descompte pertinent a partir de les estimacions que efectuarà» Sorea. Igualment, l'alcalde demana a la població un ús responsable de l'aigua arran de la sequera que hi ha. Precisament, una manca d'aigua que pot haver propiciat la concentració excessiva d'herbicides perquè no es dilueixen.

L'ACA va comunicar ahir que segueix investigant l'origen de la contaminació i que ampliarà la xarxa de control de plaguicides que ja duu a terme a les zones amb risc. L'ACA va afegir que estudiarà si pot subvencionar els filtres de carbó actiu com a millores dels abastaments municipals amb problemes.