28 de setembre de 2016
28.09.2016

Simulacre d'incendi en una embarcació d'esbarjo al port de l'Estartit

S'ha comprovat l'operativitat del Pla d'autoprotecció del port, la resposta del personal en la gestió de l'emergència i la coordinació entre els cossos d'emergències participants

28.09.2016 | 14:31
Simulacre d'incendi en una embarcació d'esbarjo al port de l'Estartit

El port de l´Estartit ha estat aquest dimecres escenari d´un simulacre d´incendi en una embarcació amarrada a les instal·lacions del Club Nàutic Estartit. L´exercici l´han organitzat Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb el Club Nàutic Estartit i l´Associació Nàutica Llevantina.

Durant el simulacre s´ha posat en pràctica el sistema d´avisos del Pla d´autoprotecció del port, homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el novembre de 2014, i les accions del seu personal. Així mateix, s´ha verificat la coordinació entre els mitjans propis del port i els efectius d´emergència externs.

Activació Pla d´autoprotecció
L´exercici ha consistit en l´incendi en una embarcació amarrada a les instal·lacions del Club Nàutic Estartit. Una vegada detectat l´incendi s´ha iniciat el protocol de trucades establert al Pla d´autoprotecció (PAU): en primer lloc al telèfon d´emergències 112 i al guardamolls del port; i en segon lloc al Servei Marítim de la Guardia Civil i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil, per informar de l´activació del Pla d´autoprotecció del port.

Inicialment, el personal del port de l´Estartit s´ha fet càrrec de la situació, deixant oberts els accessos a la dàrsena esportiva fins l´arribada dels primers serveis d´emergències i indicant-los el punt exacte de l´emergència. A més, la marineria del Club Nàutic s´ha encarregat d´assegurar l´embarcació al moll i aïllar-la per evitar que l´incendi es propagués a altres embarcacions, i col·locar les barreres de contenció al voltant de l´embarcació sinistrada per evitar que hi pogués haver un vessament i dispersió de combustible.

En arribar els Bombers de la Generalitat, que han participat al simulacre amb un camió d´aigua i un vehicle de coordinació i comandament amb un total de quatre bombers, el guardamolls els ha informat de la situació i ha garantit la comunicació amb els mitjans actuants al mar. Els efectius dels Bombers han actuat en les tasques d´extinció de l´incendi.

Perímetres de seguretat
Els Mossos d´Esquadra amb la col·laboració de la Policia Local de Torroella de Montgrí, s´han ocupat del control d´accessos i d´establir els perímetres de seguretat necessaris. Els Mossos d´Esquadra han desplaçat al lloc dos vehicles de l´Àrea Bàsica Policial del Baix Empordà (la Bisbal d´Empordà) amb un comandament Cap de Torn, un vehicle Centre de Comandament Avançat, i un operador a la Sala Regional de Comandament.

Per la seva banda, el Servei Marítim Provincial de la Guardia Civil s´ha ocupat del control d´accessos a la bocana. Al simulacre també hi han participat com a observadors un tècnic del servei territorial de Protecció Civil de la Generalitat a Girona i dos tècnics del servei de Logística i Operativa Territorial de Protecció Civil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook