El port de l´Estartit ha estat aquest dimecres escenari d´un simulacre d´incendi en una embarcació amarrada a les instal·lacions del Club Nàutic Estartit. L´exercici l´han organitzat Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb el Club Nàutic Estartit i l´Associació Nàutica Llevantina.

Durant el simulacre s´ha posat en pràctica el sistema d´avisos del Pla d´autoprotecció del port, homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el novembre de 2014, i les accions del seu personal. Així mateix, s´ha verificat la coordinació entre els mitjans propis del port i els efectius d´emergència externs.

Activació Pla d´autoprotecció

L´exercici ha consistit en l´incendi en una embarcació amarrada a les instal·lacions del Club Nàutic Estartit. Una vegada detectat l´incendi s´ha iniciat el protocol de trucades establert al Pla d´autoprotecció (PAU): en primer lloc al telèfon d´emergències 112 i al guardamolls del port; i en segon lloc al Servei Marítim de la Guardia Civil i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil, per informar de l´activació del Pla d´autoprotecció del port.

Inicialment, el personal del port de l´Estartit s´ha fet càrrec de la situació, deixant oberts els accessos a la dàrsena esportiva fins l´arribada dels primers serveis d´emergències i indicant-los el punt exacte de l´emergència. A més, la marineria del Club Nàutic s´ha encarregat d´assegurar l´embarcació al moll i aïllar-la per evitar que l´incendi es propagués a altres embarcacions, i col·locar les barreres de contenció al voltant de l´embarcació sinistrada per evitar que hi pogués haver un vessament i dispersió de combustible.

En arribar els Bombers de la Generalitat, que han participat al simulacre amb un camió d´aigua i un vehicle de coordinació i comandament amb un total de quatre bombers, el guardamolls els ha informat de la situació i ha garantit la comunicació amb els mitjans actuants al mar. Els efectius dels Bombers han actuat en les tasques d´extinció de l´incendi.

Perímetres de seguretat

Els Mossos d´Esquadra amb la col·laboració de la Policia Local de Torroella de Montgrí, s´han ocupat del control d´accessos i d´establir els perímetres de seguretat necessaris. Els Mossos d´Esquadra han desplaçat al lloc dos vehicles de l´Àrea Bàsica Policial del Baix Empordà (la Bisbal d´Empordà) amb un comandament Cap de Torn, un vehicle Centre de Comandament Avançat, i un operador a la Sala Regional de Comandament.

Per la seva banda, el Servei Marítim Provincial de la Guardia Civil s´ha ocupat del control d´accessos a la bocana. Al simulacre també hi han participat com a observadors un tècnic del servei territorial de Protecció Civil de la Generalitat a Girona i dos tècnics del servei de Logística i Operativa Territorial de Protecció Civil.