Un informe elaborat per l'hidrogeòleg Jordi Montaner recomana la creació d'un pou nou per garantir el subministrament d'aigua als municipis de la Bisbal d'Empordà i de Forallac després de l'episodi de contaminació per herbicides dels pous de la Bisbal, cosa que va provocar que l'aigua de l'aixeta no fos potable durant una vintena de dies. Aquest pou complementaria les aportacions que actualment fan els de la Bisbal i el de Fontanilles i seria un as més a la màniga per si es tornés a repetir un episodi com el de l'estiu de passat.

La solució d'emergència va ser instal·lar dos filtres de carbó actiu procedents de Bèlgica, que garanteixen que l'aigua que surt per l'aixeta compleix els paràmetres de la normativa espanyola de qualitat de consum d'aigua. Els filtres segueixen en funcionament ja que, si bé un dels herbicides, la terbutilazina, ja no es detecta, l'altre, el diuron, encara supera el límit establert per la llei d'acord amb la darrera analítica d'aigua presa en el pou, ha concretat la regidora de Salut, Gemma Pascual.

La creació del pou nou, però, ha de complementar-se amb altres actuacions com ara reactivar el que ja hi ha Fontanilles, que requereix una neteja de les incrustacions, cosa que permetria millorar-ne la capacitat. També s'hauria d'activar l'establiment dels perímetres de protecció dels pous de la Bisbal; i estudiar mesures per recarregar l'aqüífer del Daró, com ara analitzar que la depuradora de la Bisbal aboqui aigües riu amunt i fer-hi motes toves que retinguessin una mica l'aigua.

Montaner, que coneix molt bé la problemàtica dels aqüífers de la zona ja que és l'hidrogeòleg assessor de la Junta Central d'Aigües del Baix Ter, va elaborar l'informe per encàrrec dels ajuntaments de la Bisbal i de Forallac, que el van traslladar a l'Agència Catalana de l'Aigua. L'alcalde bisbalenc, Lluís Sais, ha explicat que l'ACA té l'informe i l'estudia dins de la decisió que ha de prendre per trobar una solució definitiva, després que la del pou i la planta potabilitzadora de Fontanilles hagin fallat.