El Departament de Territori i Sostenibilitat va defensar ahir a través d'un comunicat la modificació del pla rector d'ús i gestió de les Medes (PRUG) que canvia el sistema actual d'una quota diària a una d'anual.

Segons el departament, «s'ha considerat necessari establir un sistema de gestió adaptativa que permeti limitar amb diferent intensitat cada zona d'immersió, segons la sensibilitat de les comunitats biològiques marines que s'hi troben, i facilitar la gestió de les activitats d'immersió a les empreses que hi operen, donant una millor resposta a la demanda».

Com ja va informar aquest diari el diumenge passat, la modificació del PRUG es troba a informació pública perquè s'hi puguin presentar al·legacions.

El Departament argumenta que «per al control de l'impacte que origina l'activitat de busseig en els ecosistemes marins, quedarà establert un màxim anual d'immersions i un màxim d'operacions simultànies per a cada zona d'immersió, eliminant els rígids màxims diaris que estableix l'actual PRUG per a cada zona i per al global de la reserva.

D'aquesta manera quedarà controlat igualment l'impacte acumulatiu, conseqüència del nombre d'immersions anuals, alhora que es podran satisfer els dies de major demanda».

Aquesta màxima anual d'immersions és de 76.152 que es reparteixen entre 13 zones d'immersió. El fet que no hi hagi una quota diària permetrà que els centres de busseig puguin concentrar un major nombre d'immersions en l'època de més demanda.

Sectors ecologistes s'hi han mostrat en contra i argumenten que, al cap i a la fi, és una ampliació del nombre d'immersions que només beneficia els centres de submarinisme: si la mitjana els darrers anys amb la quota diària era d'unes 60.000 capbussades anuals, ara es mostren convençuts que es cobriran les 76.152, cosa que entenen que comportarà una major pressió sobre el fons marí.