El secretari d'Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, ha reconegut el retard en les obres del passeig del Molinet de l'Estartit (Baix Empordà), que va arribar a estar dotze anys tancat arran de les esllavissades. Saavedra ha admès que els treballs per refer el passeig, que fa poc que han començat, eren una obra "llargament reclamada per la ciutadania" i espera que es compleixi el termini fixat de sis mesos.

El secretari ha comentat que "si no hi ha inconvenients" el nou passeig hauria d'estar completament remodelat a l'inici de la temporada turística, per Setmana Santa. Saavedra ha visitat aquest dijous els treballs acompanyat del subdelegat de l'Estat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante. Durant la trobada, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, ha agraït la col·laboració de Costes per engegar els treballs al Molinet, però també ha aprofitat la visita per reclamar a l'Estat que s'impliqui més i aporti solucions a la zona dels Griells, on els temporals es mengen la platja i afecten el passeig.

"Més val tard que mai", així s'ha expressat el secretari d'Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, en la visita que ha fet a les obres del passeig del Molinet de l'Estartit aquest dijous. El secretari ha reconegut que es tracta d'una obra que ha patit una demora important i ha assegurat que és conscient" que es tracta d'una demanda de molts anys dels ciutadans del municipi.

Saavedra s'ha mostrat satisfet de poder tirar endavant "per fi" aquest projecte i ha destacat la col·laboració que han tingut totes les administracions implicades per desencallar la remodelació del passeig.

L'alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí, també ha fet palesa la importància que aquest projecte comenci a veure la llum al final del túnel i assegura que, amb la remodelació del Molinet, "es recupera un espai que forma part de les vides" dels ciutadans de Torroella i de l'Estartit. Rufí ha coincidit amb Saavedra a l'hora de destacar l'entesa que hi ha hagut entre l'Estat i l'Ajuntament i ha reclamat que aquestes bones relacions continuïn en altres actuacions que necessita el municipi, especialment el conflicte que hi ha amb la Platja dels Griells.

La previsió és que les obres durin sis mesos i, per tant, s'espera que estiguin llestes de cara a l'inici de la temporada turística de Setmana Santa, a l'abril. "Treballarem en aquest sentit" ha assegurat Saavedra, que ha reconegut que es tractava d'una remodelació "necessària". En aquest sentit, el secretari ha recordat que el municipi multiplica la seva població en època estival i aquest passeig serà "un atractiu més" per als visitants.

El pressupost que s'ha destinat a refer el passeig del Molinet és de 575.000 euros i l'obra permetrà construir un nou mur i una nova escullera, a més de millorar tots els serveis. La zona tindrà una amplada de 7 metres i dos trams clarament diferenciats. Al primer tram, de 130 metres, hi conviuran vehicles i vianants. Al segon tram, que s'estendrà a la meitat final del passeig, no s'hi permetrà el pas de vehicles i serà d'ús exclusiu per a vianants i bicicletes. Estarà pavimentat amb llambordes.

A més, es construirà una plataforma elevada a la part que toca la muntanya que servirà com a mirador des d'on es podran contemplar les illes Medes. Al tram final del passeig del Molinet hi haurà una plaça de 600 metres quadrats.

Dotze anys tancat

El passeig del Molinet va estar dotze anys tancat. El 2001, les esllavissades que hi va haver a la muntanya del cap de la Barra van obligar a prohibir-ne l'accés. Una situació que es va allargar fins a la Setmana Santa del 2014, quan l'ajuntament va estabilitzar la muntanya. L'obra es va poder fer gràcies a un fons europeu Feder, que va permetre finançar-ne el 50% del cost total (471.000 euros).

L'Estat feia més de tres anys que tenia redactat el projecte per refer el passeig, però en condicionava l'execució a què s'estabilitzés la muntanya. Ara, la rehabilitació del passeig serà integral. Abasta tots els 260 metres compresos entre el darrer espigó i el cap de la Barra.

Lloa el model turístic de Torroella

En la seva intervenció Saavedra també ha volgut destacar el model turístic "responsable" que ha portat a terme Torroella de Montgrí en els últims anys. El secretari ha reconegut que el municipi ha sabut compaginar els clients que vénen pel fet de ser una localitat de costa amb la promoció de l'activitat cultural que té la zona.

Saavedra també ha volgut fer esment de la importància del Pla de Costes que ha dissenyat el govern espanyol i que porten desenvolupant des del 2012. En aquest sentit, el secretari ha explicat que l'objectiu més important d'aquest pla és la protecció del medi ambient i ha apostat per la regeneració de les zones més degradades com a gran aposta dels pròxims anys.