L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro va aprovar per unanimitat en el ple d'aquest dimecres el protocol per a la contractació responsable de la mateixa corporació. Amb aquest document, l'Ajuntament es compromet a incorporar aspectes socials a l'hora de contractar serveis i obres públiques, i aposta per millorar la transparència dels processos contractuals amb l'ampliació dels pressupostos que s'han de sol·licitar.

El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Maurici Jiménez (PSC), ha explicat que aquest protocol es fonamenta en tres eixos. El primer fa referència als contractes menors (fins a 18.000 euros) i als negociats sense publicitat (fins a 60.000 euros) en l'àmbit dels serveis.

L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro hi destinarà un mínim de 200.000 euros a l'any perquè siguin adjudicats a centres especials de treball, empreses d'inserció i entitats sense afany de lucre que tinguin com a finalitat la inclusió laboral o social de persones en risc d'exclusió social o especialment vulnerables.

Els serveis inclosos en aquest àmbit serien, per exemple, els de missatgeria, manteniment, arts gràfiques, neteja, bugaderia, entre d'altres.

El segon eix del protocol s'adreça als contractes de serveis superiors als 65.000 euros a l'any (sense IVA) i als contractes d'obra pública amb l'objectiu que l'empresa adjudicatària contracti persones amb dificultats per treballar, com ara que siguin receptores de la renda mínima d'inserció, persones amb discapacitat, aturats de llarga durada o víctimes de violència domèstica.

En el cas dels contractes de serveis, un 5% dels treballadors que executin la tasca hauran de ser persones amb dificultats d'inserció laboral; mentre que en els d'obres s'estableix una escala de preus i els llocs de feina que han d'oferir a aquestes persones.

Contractes més transparents

Finalment, el tercer eix busca que els processos contractuals menors o negociats sense publicitat siguin «el màxim de transparents», ha exposat Jiménez. Així, amb aquest protocol, s'aconsella que els processos de contractes menors d'obres i de serveis comptin amb sis pressupostos, quan la normativa estableix que amb un n'hi ha prou; mentre que en els negociats sense publicitat, el consell del protocol és que també se'n demanin sis, quan la legislació n'exigeix tres.

El regidor socialista ha explicat que, de moment, el protocol només aconsella demanar aquests sis pressupostos ja que l'equip de govern es dóna un marge d'un any per valorar l'aplicació d'aquests nous procediments contractuals.

Maurici Jiménez ha precisat que «hem de veure com funcionen el dia a dia» i veure en quins casos l'exigència d'aquests sis pressupostos no seria possible com, per exemple, podria passar amb una contractació que s'ha de fer en un termini curt de temps.