L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ja disposa de l'estudi de camp sobre els habitatges propietat de particulars que es troben buits, i els quals pretén que passin a formar part de la borsa de lloguer social del municipi. En total, són 23 habitatges -21 a Torroella de Montgrí i dos a l'Estartit- que s'han detectat a partir d'una mostra inicial de 250 habitatges. La regidora d'Habitatge, Sandra Bartomeus (ERC-Junts), ha explicat que ara contactaran amb els propietaris dels immobles i els exposaran els avantatges fiscals que obtindran si incorporen els habitatges a la borsa de lloguer social, de manera que s'ampliï. En aquest sentit, l'Ajuntament té pressupostats 30.000 euros per reformar l'edifici municipal del carrer Hospital -l'antiga Creu Roja- i condicionar-lo perquè tingui dos habitatges per a casos d'emergència.

Sobre l'estudi de camp -finançat per l'Ajuntament i el servei d'Habitatge de la Diputació-, Bartomeus ha exposat que ha estat novedós ja que aquests informes solen quedar-se en una fase inicial teòrica. Així, en un primer pas es va mirar el consum d'aigua i, posteriorment, es van aplicar diversos filtres ?-com ara la superfície i que estiguessin als nuclis de Torroella i l'Estartit- per dur a terme el treball de camp que ha confirmat aquests 23 habitatges buits.

En aquesta recerca d'habitatges deshabitats, les entitats bancàries n'han quedat fora perquè l'Ajuntament ja disposa del llistat a través dels convenis que hi té la Generalitat. En tot cas, es tracta d'una gestió de l'administració catalana que després cedeix els habitatges buits de les entitats financeres als ajuntaments. Bartomeus confia rebre'n tres o quatre en els propers mesos. Els beneficis fiscals per posar l'habitatge en la borsa de lloguer és l'eina que té l'Ajuntament perquè els particulars propietaris dels 23 habitatges els posin a la borsa de lloguer social ja que la seva cessió és voluntària -la taxa per a pisos buits és per a entitats bancàries, ha concretat la regidora.