Els clubs nàutics de Catalunya van expressar ahir al secretari general de l'Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, la seva preocupació perquè el cànon d'activitats que se'ls hi aplica també grava les escoles de veles. Va ser el president de l'Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics, Tomàs Gallart, qui va traslladar aquesta inquietud a Figueras en el marc de la vintena jornada del Cercle d'Infraestructures de la Costa Brava, que va tenir lloc ahir al matí a la sala noble del castell medieval de Calonge, i que versava sobre «Les infraestructures esportives i desestacionalització turística».

El debat, organitzat per les Cambres de Comerç de Sant Feliu de Guíxols i Palamós amb la Fundació Cercle d'Infraestructures, va comptar amb les intervencions del secretari general de l'Esport de la Generalitat, Gerard Figueras; la directora de producte del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, Anna Vendrell; i el gerent del Club Nàutic Costa Brava, Andor Serra, a més d'una quarantena d'assistents.

Cànon d'activitats

Tomàs Gallart va intervenir en el debat posterior a les intervencions dels ponents i va alertar que el fet que el cànon d'activitats gravi també l'escola de vela pot anar en contra del foment d'aquesta pràctica esportiva. Fonts del sector van explicar que, amb les recents renovacions de dàrsenes esportives que està duent a terme la Generalitat, hi aplica un nou cànon: si fins ara ja es gravava el d'ocupació del domini públic, amb les noves concessions hi ha afegit el cànon d'activitats. Aquesta nova taxa suposa que els clubs han de pagar a la Generalitat un percentatge en funció dels ingressos que tenen, de manera que també s'hi inclouen els diners que ingressen de l'escola de vela, que tenen un gran nombre de clubs.

Aquestes mateixes fonts van concretar que, majoritàriament, les escoles de vela són deficitàries, de manera que representen un sobrecost als clubs. Aquests diners que els clubs hi han d'afegir s'amplien amb la inclusió de l'activitat de les escoles de vela en aquest segon cànon.

Gallart va advertir a Figueras ahir que aquesta situació pot tenir conseqüències sobre la pràctica de la vela. Les fonts del sector van concretar que no és la primera vegada que mostren el seu desacord perquè es fiscalitzi també aquesta activitat esportiva.

En un comunicat de les Cambres de Comerç de Sant Feliu i Palamós sobre la jornada, es va concretar que el secretari general de l'Esport va mostrar-se conciliador i compromès amb la situació ja que «la nova llei de Ports de la Generalitat plasmarà la sensibilitat envers la pràctica esportiva».

Quant a les intervencions, les va obrir el president de la Fundació Cercle d'Infraestructures, Pere Macias. Va posar en valor els esforços que des de molts municipis s'han fet en els darrers anys per atraure visitants tot l'any amb la promoció i organització d'esdeveniments esportius, proves i entrenaments oficials.

Nova línia de producte

Vendrell va avançar que el Patronat de Turisme obrirà una línia de producte centrada en la pràctica de l'esport amb vista a l'any vinent, diferenciada de la vessant més genèrica del turisme actiu, en què estava inscrita fins ara. Vendrell va destacar que diferents municipis de les comarques gironines ja han anat explotant el turisme esportiu en els darrers anys, arran de la creació del segell oficial de Destinació de Turisme Esportiu (DTE) per part de la Generalitat, com ara Banyoles, Girona, Blanes i Lloret, sumats a Castelló d'Empúries -amb el paracaigudisme- i l'aposta de Llançà per les curses de trailrunning.

Finalment, la directiva del Patronat va recordar l'impacte positiu d'esdeveniments com ara el Mediterranean International Cup (MIC) de futbol, entre esportistes i espectadors allotjats a la zona; el Campionat del Món de Windsurf i la nova aposta, al juny del 2017, del Sea Otter Europe Bike Show Costa Brava Girona.

Figueras va explicar que després de la feina inicial de planificació i dotació d'una xarxa de més de 40.000 instal·lacions i recursos per a la pràctica de l'esport arreu de Catalunya, ara és el moment de posar en valor la infraestructura per treure-li més partit, més enllà dels usuaris catalans.

El gerent del Club Nàutic Costa Brava-Club de Vela Palamós va desgranar els atractius de Palamós i altres poblacions de la Costa Brava per a la pràctica dels esports nàutics, sobretot per l'actiu del vent, que bufa a la zona més dies a l'any que en altres zones de Catalunya. Serra va recordar la trajectòria de les multitudinàries regates de vela que el club organitza, com ara la Christmas Race.