L'equip de govern de Torroella de Montgrí (ERC-Junts, UPM i LEST) portarà al ple d'avui una proposta per derogar els acords d'exaltació franquista que va adoptar l'Ajuntament entre 1939 i 1975. Per exemple, hi ha el que es va prendre el 23 de febrer de 1940 quan el pont va ser batejat oficialment amb el nom de «puente del Teniente General Orgaz»; la contribució amb 50 pessetes a la construcció del Valle de los Caídos (16/03/1943), i amb 5.000 pessetes pel solar on s'havia de construir el Govern Civil de Girona (16/05/1944). En relació amb el nom del pont, es proposa aprovar oficialment la denominació «pont del Riu Ter». Si bé és així com s'anomena des de fa molts anys, l'Ajuntament no havia formalitzat el canvi oficialment.

L'alcalde, Josep Maria Rufí, argumenta que aquests acords es van prendre en un moment de pèrdua de drets, llibertats i vides humanes, enmig d'una repressió que va obligar milers de persones a exiliar-se a d'altres països. També recorda que aquest gest institucional s'emmarca en l'esperit de la Llei del Memorial Democràtic i la Llei de la Memòria Històrica que, entre d'altres mesures, ordena la retirada de tots els símbols i monuments públics que honorin o recordin el franquisme. En aquest sentit, l'Ajuntament va inaugurar l'11 de setembre de 2010 un monòlit en homenatge als més de 300 presoners que van ser obligats a treballar en la reconstrucció del Pont del Riu Ter entre l'estiu i el desembre de 1940.

La història del pont

L'any 1939, les tropes republicanes en retirada van dinamitar el pont de Torroella per retardar l'avanç dels franquistes. Després de la seva reconstrucció per ordre del Ministeri d'Obres Públiques, una riada va fer caure alguns suports i el pont es va enfonsar. Ja al 1940, batallons disciplinaris de treballadors van començar les obres a instàncies del Servicio Militar de Puentes y Caminos. Els batallons estaven formats per presoners de guerra republicans, que servien de mà d'obra per a la reconstrucció de les infraestructures destruïdes durant la guerra.

Les autoritats franquistes van inaugurar el pont el desembre de 1940 amb el nom Puente del Teniente General Orgaz. Més de sis dècades després, el pont de Torroella de Montgrí va ser remodelat i rehabilitat de nou el 2006.