El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, s'ha adreçat a l'Ajuntament de Pals (Baix Empordà) i al Departament de Territori i Sostenibilitat per demanar-los mesures correctores relacionades amb actuacions urbanístiques previstes al nou planejament (POUM), que tramita el municipi. La resolució és el resultat d'una investigació que ha fet la institució de defensa de la ciutadania i que demana reduir dràsticament el nombre d'habitatges previstos al POUM, així com excloure els sectors del Paratge de Rodors, dels Jonquers i d'Interpals de qualsevol actuació urbanística. L'ens ha rebut 447 queixes que alerten sobre afectacions mediambientals derivades del nou planejament en tràmit i diu que calen mesures per preservar la sostenibilitat del territori.

El Síndic ha fet un seguit de recomanacions a ambdues administracions en matèria urbanística. En concret, demana que s'excloguin tres sector -el Paratge de Rodors, dels Jonquers i d'Interpals- del desenvolupament urbanístic. En aquest sentit, considera que, excepte algunes àrees del nucli de la Platja de Pals, gairebé la majoria de sectors urbanitzables que incorpora el POUM a la zona es preveuen en punts on hi ha hàbitats d'interès comunitari. A més, diu que alguns es consideren prioritaris com ara les dunes litorals fixades per pinedes.

Pel Síndic, a aquesta situació s'hi afegeix el fet que a les consideracions ambientals previstes al POUM no es garanteix la conservació d'aquests hàbitats. Un fet que, al seu entendre, posaria en greu amenaça el medi natural de la zona i contravindria les directrius marcades per la Generalitat.

D'altra banda, Ribó també ha demanat que es redueixi "dràsticament" el nombre d'habitatges previstos al POUM així com les alçades de les edificacions i, en general, la densitat en aquells sectors que tinguin zones de dunes amb pins o pinedes mediterrànies.

La previsió no s'ajusta al decreixement demogràfic

En aquest sentit, el Síndic alerta que els criteris demogràfics en els quals es basen per fonamentar la previsió d'habitatges pels propers 12 anys no s'ajusten a la tendència decreixent que ha experimentat el municipi, la comarca i, en general, les comarques gironines des del 2009.

El malestar pel nou planejament previst és latent al municipi. Ho demostren les 447 queixes que el Síndic ha rebut i que alerten de les afectacions mediambientals que es produirien si s'aprovés definitivament el document.

L'ens recorda que el 28 de gener de 2015 l'Ajuntament va aprovar inicialment el seu nou POUM, que tindrà una vigència de dotze anys. S'hi preveu la construcció de 2.479 habitatges nous, dels quals aproximadament 1.700 "poden afectar zones de dunes amb pinedes o pinedes mediterrànies, declarades per la Generalitat hàbitats d'interès comunitari (HIC) prioritari". Unes zones que, diu, només es troben en quatre punts de tot Catalunya: : el delta del Llobregat, les riberes del Baix Ter, el litoral del Baix Empordà i el Montgrí- Medes-Baix Ter. Per aquest motiu, insisteix, el seu grau d'amenaça és de 3 sobre una escala de 4.