El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, s'ha adreçat a l'Ajuntament de Pals i al Departament de Territori i Sostenibilitat per demanar-los mesures correctores relacionades amb actuacions urbanístiques previstes al nou planejament (POUM), que tramita el municipi. La resolució és el resultat d'una investigació que ha fet la institució de defensa de la ciutadania i que demana reduir dràsticament el nombre d'habitatges previstos al POUM.

El síndic també demana que s'excloguin tres sectors -el paratge de Rodors, dels Jonquers i d'Interpals- del desenvolupament urbanístic. En aquest sentit, considera que, excepte algunes àrees del nucli de la Platja de Pals, gairebé la majoria de sectors urbanitzables que incorpora el POUM a la zona es preveuen en punts on hi ha hàbitats d'interès comunitari.

A més, diu que alguns es consideren prioritaris com ara les dunes litorals fixades per pinedes. Per al síndic, a aquesta situació s'hi afegeix el fet que amb les consideracions ambientals previstes al POUM no es garanteix la conservació dels hàbitats. Un fet que, al seu entendre, posaria en greu amenaça el medi natural de la zona i contravindria les directrius marcades per la Generalitat.

D'altra banda, Ribó també ha demanat que es redueixi «dràsticament» el nombre d'habitatges previstos al POUM així com les alçades de les edificacions i, en general, la densitat en aquells sectors que tinguin zones de dunes amb pins o pinedes mediterrànies. En aquest sentit, el síndic alerta que els criteris demogràfics en els quals es basen no s'ajusten a la tendència decreixent que ha experimentat el municipi.