L'Estartit se suma al Projecte Sèpia i els impulsors ja es preparen per col·locar en els propers mesos sota el mar les ponedores per a sèpia i calamars. Aquesta setmana s'han portat vivers al port perquè aviat els pescadors hi puguin guardar els ous que recullin amb les xarxes. A més, es repetirà com a l'Escala la propota turística de crear una sepiera visitable.

Com que comencen les primeres postes de sèpia, s'ha decidit portar al port els vivers de recol·lecció. Ho explica un dels promotors del projecte, el tècnic de pesca, Isaac Moya. El tret de sortida al projecte, a l'Estartit, es farà a l'abril però es porten a terme les tasques prèvies de preparació i l'adhesió de diferents col·laboradors que s'estan implicant en el projecte.

"Retornar al Mar si volem rebre del mar" és la filosofia d'una inciativa que pretén millorar la població de sèpia i repoblar les aigües de l'Empordà, i alhora ajudar a l'economia de pescadors. A més, hi ha una vessant educativa per sensibilitzar la població de la situació actual dels cefalòpedes i dels remeis que es proposen per donar resposta a les conseqüències de la seva sobreexplotació i de la pèrdua d'hàbitats.

La creació d'hàbitats on cria la sèpia és la pota principal del projecte. Es col·loquen al fons marí fileres de branques de llentiscle per afavorir que calamars i sèpies hi criïn i els ous eclosionin. Són les plantes preferides per les sèpies per amarra-hi el sous, mentre els calamars prefereixen el pi. Aquest estiu n'hi haurà a l'Escala i l'Estartit.

Sepieres visitables

A banda d'aquests sepieres, la idea és reproduir-la a petita escala en algun punt proper a la costa per tal que tohom que vulgui s'hi pugui acostar i veure la vida marina que s'hi desenvolupa. La idea es va estrenar a l'Escala l'any passat, en una platja d'Empúries, i per aquest estiu podria extendre's també a l'Estartit.

El projecte pioner va tenir uns bons resultats com a prova pilot. Ara s'incorporaran novetats com l'objectiu de donar sortida a tots els ous recuperats peles pescadors tan a l'Escala com a l'Estartit, explica Moya. Els ous que s'enganxen a les xarxes es dipositen a les incubadores i posteriorment als vivers. Els pescadors de Roses i l'Escala van arribar a recuperar 116.000 ous.