La direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar ja té l'estudi que analitza les dinàmiques marines i la problemàtica que afecta la platja i el passeig de Griells, a l'Estartit.

El document, que ha elaborat el Centre d'Experimentació i Estudis d'Obres Públiques (Cedex), avalua el retrocés de l'espai i planteja les accions que poden fer-se per revertir la situació o minimitzar-la. Així ho ha confirmat aquest dimarts el subdirector General per la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz. El representat de l'organisme, que depèn del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, s'ha reunit amb la delegació de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i i l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit. A la trobada els ha confirmat la preocupació per la situació i ha reiterat el compromís de prioritzar la seva resolució. L'estudi es lliurarà en breu al consistori i a l'EMD.

La trobada dóna continuïtat als contactes iniciats a l'octubre, quan l'Estat va iniciar les obres de rehabilitació del passeig del Molinet i que van seguir amb una reunió el 23 de gener amb el cap de Costes a Girona, Jordi Planella. Una àmplia delegació institucional de l'Ajuntament i l'EMD s'ha desplaçat a Madrid per abordar temes relacionats amb el front marítim. En relació a Griells, el representant estatal els ha manifestat la seva preocupació per la situació i s'ha compromès -com ja va fer Planella- a donar-li màxima prioritat. En aquest sentit, Muñoz els ha confirmat que el Cedex ja ha acabat l'estudi que avalua el retrocés de la platja i planteja les accions que poder revertir-lo o atenuar-lo. El document, ha dit, es lliurarà en breu a l'Ajuntament i a l'EMD.

Paral·lelament, Costes valorarà els estudis que van redactar, per una banda, els tècnics de l'Associació de Veïns dels Griells i, per l'altra, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per encàrrec del Club Nàutic Estartit (CNE), per a la recuperació de la façana litoral. Als estudis es tracten diferents propostes per frenar la regressió de la sorra i per garantir l'estabilitat del passeig. Un altre dels temes que s'ha abordat a la trobada ha estat el projecte per donar continuïtat el passeig dels Griells i fer-lo arribar a la zona de la Pletera. Costes els ha manifestat el seu interès a tirar-lo endavant per acabar d'ordenar la façana marítima en aquest sector del municipi. Aquest passeig relligaria els dos sectors urbans dels Griells i la Pletera, on actualment s’està portant a terme un projecte Life per recuperar l’antiga zona de maresmes litorals.

Millores al front marítim

La delegació també ha informat al representant del Ministeri del projecte de passeig a l'àmbit portuari, per part de la Generalitat, i ha demanat la implicació de Costes, a la zona de domini públic marítimo-terrestre, a la Platja Gran. Finalment, han abordat fórmules de col·laboració de l'Estat al voltant del projecte Life Pletera. En aquest sentit, s'ha plantejat la possibilitat que l'Estat intervingui d'alguna manera en les zones de l’entorn i de transició del Life Pletera i la zona agrícola, per exemple, mitjançant l'adquisició de finques que es puguin destinar a millorar la qualitat de l'entorn natural i la seva gestió.

Balanç "positiu"

L'alcalde, Josep Maria Rufí, ha fet un balanç molt positiu de la trobada i ha dit que "ha servit per posar en comú necessitats i estratègies per poder avançar en la millora de l'ordenació del front marítim del municipi". A la reunió hi ha assistit també el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Jordi Colomí; el president de l'EMD de l'Estartit, Genís Dalmau; el director científic del Life Pletera, Xavier Quintana, i Àngel Rodríguez, president de l'Associació de Veïns dels Griells. També hi ha participat la senadora d'ERC a Madrid, Elisenda Pérez, que assumirà el seguiment de les demandes municipals formulades.