Els promotors de la macrogranja per a l´engreix de pollastres al nucli de Solius, a Santa Cristina d´Aro, ja tenen els permisos per aixecar les naus amb capacitat màxima per a 83.500 aus. L´Ajuntament fa aproximadament un mes que li ha atorgat la llicència d´activitat i el permís d´obres en una tramitació que s´ha allargat 4 anys. Segons el consistori, tots els informes són favorables i s´han fet tots els passos que calia seguir, com ara resoldre al·legacions, i s´ha donat llum verd al projecte.

La notícia ha caigut com un gerro d´aigua freda entre els detractors d´aquest projecte i molt especialment entre la plataforma ciutadana Salvem Solius. Una de les portaveus admetia que estan «francament decebuts», perquè comportarà implantar «un monstre» de 5.000 metres quadrats que «malbaratarà» un dels «racons més bells que encara queden a la Costa Brava». La plataforma ha enviat per mail una carta a tots els regidors «felicitant-los» amb un missatge ple d´ironia. També han anunciat que presentaran un contenciós contra l´Ajuntament.

«Desmesurat i inadequat»

El projecte va començar a tramitar-se ara fa prop de 4 anys i ha generat una forta oposició per part d´entitats ecologistes i veïns de la zona, que han alertat de l´impacte ambiental i econòmic que comportarà aquesta granja de grans dimensions en un paratge com Solius. «És un projecte desmesurat i inadequat» a la zona, pels valors paisatgístics i ambientals que té i que cal preservar, va explicar una de les portaveus de la plataforma Salvem Solius, Helena Bou. Des d´aquest col·lectiu, lamenten el que consideren una «falta de sensibilitat» de l´Ajuntament de Santa Cristina d´Aro, a qui acusen d´haver-se «fixat només en el benefici d´una única família» -els promotors són dos germans de la zona- i de permetre que s´implanti «un monstre de 5.000 metres quadrats que malbaratarà un dels racons més bells que encara ens queden a la Costa Brava». És per això que van anunciar que posaran un contenciós administratiu contra l´Ajuntament per «irregularitats» en la tramitació i per la «inadequació» del projecte.

Des de la plataforma, que va presentar 6 al·legacions, asseguren que en la tramitació hi ha hagut «mancances» i que els promotors han anat corregint aspectes del projecte a mesura que s´han presentat els recursos. A tall d´exemple, va explicar que, inicialment, no es preveia que els femers fossin coberts sinó a l´aire lliure -amb el risc de contaminació en cas de pluja-, que l´enginyer que va redactar l´informe ambiental per als promotors «no tenia titulació com a tècnic ambiental» o que no es recollien les actuacions en cas d´emergència.

Per la seva banda, l´alcalde del municipi, Xavier Sala, va explicar que fa un mes van donar els permisos de la granja perquè «no hi havia cap informe desfavorable» de les administracions competents -com ara l´ACA o Agricultura- i que s´ha fet «tot el que tocava» a nivell de tramitació, de manera que els promotors ja poden tirar-ho endavant.

Des de Salvem Solius han decidit tirar d´ironia i enviar per mail una carta a tots els regidors de Santa Cristina d´Aro, en la que se´ls «agraeix» haver promogut el municipi i haver-se cuidat «del benestar» dels seus membres i dels seus fills. En el text, s´agraeix la seva «decidida aprovació» de la construcció de la granja al cor de la Vall de Solius, «un dels més bells indrets que ens queden a tota la Costa Brava», que donarà feina a «dues persones» i que de ben segur, van afegir, «serà de gran ajuda per al desenvolupament social i econòmic del municipi, fomentant el turisme, que és la principal font d´ingressos».