La Penya San Marcos de Torroella de Montgrí va celebrar, en principi, a l'agost passat les darreres vaquilles vaquillesdesprés que l'Ajuntament aprovés uns mesos abans, el maig, una moció del Pacma que declara la vila lliure de correbous. Malgrat aquesta aprovació, l'edició de l'any passat es va poder organitzar perquè la junta de govern va aprovar-ne la celebració amb el vot dividit dels seus membres (CiU, a favor i ERC-Junts, en contra) gràcies al vot de qualitat de l'aleshores alcalde, Jordi Cordon (CDC). Aquesta situació va desembocar en una moció de censura que va portar a l'alcaldia Josep Maria Rufí (ERC-Junts), amb UPM i LEST com a socis. Aquesta divisió s'ha traslladat ara a Junts pel Sí a la comissió del Parlament que havia de decidir treure Torroella del registre de la llei de regulació de les festes tradicionals amb bous, de manera que la celebració de correbous al poble baixempordanès quedés tancat. De moment, però, la retirada del registre segueix oberta.

Arran d'aquesta escletxa provisional, el regidor de CiU (ara PDECat) i membre de la Penya San Marcos, Joan Ramon Aladid, va oferir una entrevista ahir a l'emissora Ràdio Capital de l'Empordà, en què va manifestar que, si el Parlament no exclou Torroella del registre de pobles amb festes de bous, demanaran a l'Ajuntament l'acord de ple perquè permeti les vaquilles

Arran que l'entrevistador li va plantejar que hi ha entitats animalistes i informes que afirmen que els animals pateixen als correbous, Aladid va respondre que és «el que algú pensa... també li podria dir que actualment aquest alcalde el que té és fòbia a un col·lectiu que és andalús». En aquest punt, l'entrevistador va interrogar el regidor si acusava l'alcalde de tenir «mania al col·lectiu de gent vinguda d'Andalusia?». I el regidor del PDECat va respondre que és «molt probable».

Aladid va afegir que «jo no ho sé, però la manera en què aquest senyor (en referència a Rufí) ens discrimina després de 38 anys sense cap problema (en la celebració del correbous)... per què només nosaltres? És que no ho entenem des de la Penya San Marcos». «Tampoc s'entén una moció de censura (a l'anterior alcalde, Jordi Cordon), quan la moció (dels correbous) no és vinculant; no s'entén; si l'objectiu és agafar el tro, la cadira de l'alcalde, ja ho ha aconseguit», va afegir.

Rufí va rebutjar entrar a valorar l'acusació de Joan Ramon Aladid sobre l'origen dels organitzadors del correbou perquè «no són el meu estil». Sí que va manifestar la seva sorpresa per la resolució presa a la comissió d'Economia pel que fa a la retirada de Torroella del registre de viles amb correbous -es va debatre en aquesta comissió perquè la retirada del registre és una modificació d'una llei que s'inclou en la Llei d'acompanyament del pressupost de la Generalitat, que és un calaix de sastre on s'inclouen diferents elements que no tenen perquè està vinculats amb l'economia-. Rufí va explicar que el grup parlamentari de Junts pel Sí (CDC i ERC) van presentar una esmena perquè els correbous d'Olot, Roses i Torroella desapareguessin la llista, però CDC va decidir votar per separat els d'Olot i de Roses del de Torroella; de manera que va tombar la retirada de les vaquilles baixempordaneses. Ara, l'esmena de Torroella s'haurà de votar en el ple del Parlament del pressupost. Rufí va mostrar-se convençut que al Parlament s'aprovarà la retirada perquè «no tindria sentit que la mateixa situació que Olot i Roses no prosperés amb Torroella».