L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat inicialment el pla especial del sector de la plaça del Timó de l'Estartit perquè s'hi puguin obrir nous bars i bars musicals. El president de l'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit, Genís Dalmau, ha explicat que aquest ens ha promogut el pla especial, que ara està en mans de la Comissió d'Urbanisme de Girona perquè l'aprovi definitivament. Fa 11 anys, l'Ajuntament va aprovar un altre pla especial per aquest sector que impedia l'atorgament de llicències per obrir nous bars musicals; no obstant això, ara fa marxa enrere després que els responsables polítics no hagin trobat un espai alternatiu per concentrar l'oci nocturn i, per contra, la plaça del Timó i el seu entorn hagin patit un retrocés amb més d'una desena de locals tancats en la unitat d'actuació de la plaça del Timó. Dalmau ha comentat que aquest nou pla especial va ser de les primeres iniciatives que va impulsar l'EMD quan es va constituir fa un parell d'anys.

El sector urbanístic és l'illa compresa entre els carrers d'Eivissa, de Montgó, del Coral i de l'avinguda Roma. Es va edificar fa més de 35 anys i era conegut com el centre comercial els Salats amb llibreries, botigues de roba, una sala d'art i restaurants, entre d'altres. No obstant això, segons va explicar el 2005 el regidor d'Obertures i president del Consell Municipal de l'Estartit, Eduard Vila, entre el 1987 i el 1991 l'Ajuntament hi va permetre una gran concentració de locals nocturns, de manera que va convertir-se en el centre d'oci nocturn de la vila impedient que es desenvolupés com a centre comercial.

Esdevenir el centre de l'oci nocturn va provocar problemes com aldarulls i la presència de drogues. Per lluitar en contra d'això, l'Ajuntament va suspendre la concessió de noves llicències per a bars i bars musicals, si bé per no perdre un punt d'atracció nocturn, es van buscar llocs alternatius per concentrar-hi l'oci nocturn de la localitat.

Més d'una dècada després, però, ni l'Ajuntament ni l'EMD han trobat un nou espai que aculli l'oci nocturn de l'Estartit ni la plça del Timó s'ha acabat de reactivar comercialment ja que hi ha més d'una desena de locals tancats, de manera que ha «perdut interès» respecte d'anys anteriors, ha concretat Dalmau.

Davant d'aquesta situació, l'ens descentralitzat i l'Ajuntament han acordat aquest pla especial perquè puguin obrir-se nous establiments d'oci nocturn. En aquest sentit, Dalmau ha concretat que hi ha empresaris interessats en reobrir locals com a bars de nit. El pla especial també obligarà a adequar a la normativa els establiments que no tenen la llicència en regla.

Paral·lelament, l'EMD ha sol·licitat a la Generalitat que doni autorització perquè hi hagi seguretat privada en els carrers d'aquest sector de la plaça del Timó. El president de l'ens descentralitzat ha explicat que els vigilants seran pagats pels locals nocturns i que l'objectiu de la mesura és «millorar la percepció de la seguretat de la zona».