El Parlament de Catalunya va aprovar ahir suprimir la localitat de Torroella de Montgrí del llistat dels municipis catalans on se celebren festes tradicionals amb bous. D´aquesta manera, les vaquetes que organitzava la Penya San Marcos a la població han quedat eliminades, almenys de moment ja que ahir el portaveu del grup municipal de CiU (PDECat), Jordi Cordon, va preveure que la supressió «durarà el que duri el govern d´Esquerra: quan hi hagi un canvi, l´Ajuntament demanarà entrar de nou en la llista de les festes tradicionals amb bous».

Per la seva part, l´alcalde Josep Maria Rufí (ERC-Junts), va mostrar-se satisfet per la decisió del Parlament després que, en primera instància, la comissió parlamentària on es va debatre la retirada de Torroella del llistat va deixar la porta oberta a mantenir-li ja que hi va haver una divisió a dins de Junts pel Sí: els convergents es van oposar a l'eliminació, mentre que els republicans hi estaven a favor.

Aquesta situació va suposar que l´esmena es votés en ple del Parlament d´ahir amb un resultat ben ajustat: 46 vots a favor de retirar Torroella de la llista (ERC, CUP, CSQP i independents com Lluís Llach i Anna Caula); 44 en contra de la supressió (CDC, Demòcrates i PP); i 42 abstencions (PSC, Ciutadans i Germà Bel).

Les alarmes dels opositors a les vaquetes van disparar-se tant com l´esperança dels favorables quan la comissió del Parlament que havia de debatre la retirada de Torroella de Montgrí del llistat de pobles amb festes amb bous es va tancar sense acord. Torroella s´havia inclòs en una esmena a la llei d´acompanyament del Pressupost, juntament amb Olot i Roses, els altres dos municipis gironins que havien acordat la supressió dels correbous.

Si amb els pobles garrotxí i altempordanès no hi va haver cap problema per expulsar-los del llistat, ERC i CDC no van mantenir la unitat en el cas baixempordanès: els convergents sostenien, amb els arguments de Cordon, que Torroella havia de romandre a la llista : la moció s'havia aprovat per majoria simple (vuit vots de 17), l'havia presentat un partit que no forma part de l´Ajuntament i no era un acord de ple. Aquesta divisió va suposar que el cas de Torroella es decidís al ple del Parlament.

Rufí ja havia manifestat que no entendria que el Parlament diferenciés Torroella de Roses i d'Olot. Ahir, va mostrar-se satisfet perquè el Parlament va actuar «amb coherència en una casuística que era la mateixa que a Olot i Roses» i va afirmar que amb la supressió de les vaquetes «Torroella gira pàgina i encara el segle XXI com a municipi respectuós amb la natura i l´entorn».

Per Jordi Cordon, ahir va ser «un dia trist perquè es posa de manifest que tenim un govern local que discrimina una entitat del municipi (en referència a la Penya San Marcos)». L'exalcalde, però, no veu que el cas de Torroella sigui equiparable als d'Olot i de Roses, ja que les seves decisions d'eliminar els correbous van ser fruit d'una consulta popular i d'un acord de ple, respectivament.

Cordon va afegir que no es pot comparar els correbous amb les curses de braus perquè en els primers «l'animal no rep cap maltractament» i va reiterar que la moció que el Pacma va presentar i es va aprovar no només parlava de les vaquetes, sinó de totes les activitats amb animals que tenen lloc al municipi.

El portaveu convergent va recordar que el seu posicionament respecte d´aquest assumpte sempre ha estat el de defensar «el sentit comú i permetre totes les activitats amb animals, d´aquí el meu vot de qualitat (a la junta de govern local que va permetre la celebració de les vaquetes l´any passat)».

Conseqüències polítiques

L´aprovació d'ahir del ple del Parlament posa punt i final al procés que es va engegar el 5 de maig de l'any passat quan l´Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar per majoria simple la moció del Pacma. L'equip de govern -CiU i Junts-ERC- va votar dividit -com ahir Junts pel Sí- i va desencadenar la seva ruptura quan, en junta de govern, l'aleshores alcalde Jordi Cordon va fer servir el vot de qualitat per autoritzar la celebració de les vaquetes -un dels requisits perquè la Generalitat doni el permís definitiu-.

Arran d'aquesta votació, ERC-Junts va decidir sortir del govern perquè argumentava que Cordon no havia respectat la voluntat del ple. El 20 de juliol de l'any passat, Rufí es convertia en alcalde després d´una moció de censura a Jordi Cordon, que va impulsar ERC-Junts amb UPM, LEST i la CUP.