El port de Palamós va donar ahir el tret de sortida a la temporada de creuers amb l'arribada del vaixell de luxe Club Med 2. La previsió és que sigui una temporada «excel·lent» amb l'arribada de 39 escales, una xifra rècord, i uns 38.000 passatgers, el que representa un 54% més que la temporada anterior. El president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, va subratllar la «consolidació» d'aquesta instal·lació que lidera l'activitat de creuers a la Costa Brava amb un impacte econòmic directe al territori de 3,1 milions d'euros a l'any. A més, el setembre i octubre seran els mesos de major arribada de creueristes, un fet important per a la desestacionalització del turisme. Font també va comprometre's a tenir enllestides aquest any les adequacions de l'estació marítima que li ha demanat l'Estat per poder ser port Schengen i va remarcar que esperen que sigui «la darrera» per poder aconseguir l'autorització definitiva.

El luxós veler Club Med 2 de la companyia Club Med Cruises va arribar amb un dia de baixes temperatures i pluja. El creuer porta a bord 114 passatgers, majoritàriament francesos, i 170 tripulants. Va arribar a les set del matí procedent del port de Barcelona i preveia salpar a les tres de la tarda en direcció a Niça. Va ser l'única escala que el Club Med 2 farà aquesta temporada a Palamós. De bandera francesa, té 187 metres d'eslora, 20 metres de mànega i cinc metres de calat. El luxós veler de cinc pals navega a l'hivern pels mars del Carib i a l'estiu per la Mediterrània.

La temporada de creuers a Palamós s'allargarà fins al 2 de novembre. Es preveu que tingui 39 escales -una xifra rècord- i uns 38.000 passatgers. Pel que fa a la categoria de creuers, aquesta temporada arribaran més vaixells de luxe. De les 39 escales previstes, 22 seran creuers de luxe, amb una escala més que l'any passat, i 17 creuers seran de categoria estàndard, amb sis escales més que la temporada anterior. A nivell percentual, els creuers de luxe representaran més de la meitat del total (un 56%) mentre que els vaixells de categoria estàndard, un 44%. Aquest fet, segons Ports de la Generalitat, permetrà diversificar les companyies així com la tipologia dels turistes que porten.

A nivell d'escales inaugurals, en total n'hi haurà set corresponents als creuers Albatros, Aida Aura, Seabourn Encore, Seven Seas Voyager, Sirena, Island Sky i Oriana, que visitaran per primer cop el port.

Ricard Font va augurar que aquesta serà una temporada «excel·lent» que consolidarà la Costa Brava com a una de les destinacions amb més demanda del mediterrani i amb bones perspectives de futur. Font va subratllar que la temporada s'allargarà fins al novembre, essent el setembre i octubre els mesos amb més arribades de creueristes amb nou i vuit escales respectivament. I això és positiu perquè permetrà aconseguir un dels objectius com és la «desestacionalització del turisme».

«La Costa Brava al món»

També va xifrar en uns 3,1 milions d'euros l'impacte econòmic directa que aquesta activitat de creuers deixarà al municipi. Per altra banda, el responsable de Ports va recordar que l'arribada d'aquests creueristes estrangers és una «oportunitat per situar la Costa Brava al món» ja que en un futur poden decidir tornar de vacances per fer una estada més llarga.

Referent a les millores a l'estació marítima del port per poder ser punt Schengen, Font va comprometres a enllestir-les aquest any, en un moment en què hi hagi menys afectació d'activitat i amb un cost de 150.000 euros. Bàsicament, el que el Ministeri d'Interior ha demanat és que hi hagi una sala de retinguts per separar homes, dones i nens, així com un vestuari per a la policia. «Esperem que sigui el darrer requeriment que successivament ens venen fent per poder ser punt Schengen i aconseguir l'autorització definitiva», va afirmar Font. La declaració permetria, per exemple, que una companyia pugui fer un canvi de tripulació amb treballadors que acostumen a no ser de l'àmbit Schengen i per tant que tinguin en compte el port de Palamós a l'hora de fer-hi escala. El Govern ja ha destinat prop de 600.000 euros per adequar aquesta estació marítima.

La inauguració de la temporada de creuers a Palamós es va fer amb la presència del primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Palamós, Jordi Pallí; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé; el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, i el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Jaume Dulsat, entre d'altres autoritat.