L´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha sancionat per primera vegada aquelles entitats bancàries que tenen habitatges desocupats al municipi. La multa consisteix en un recàrrec del 50% de l´Impost de Béns Immobles a tots aquells habitatges d´ús residencial desocupats amb caràcter permanent que són propietat de les entitats bancàries. El regidor d´Hisenda, Josep Melcior Muñoz (PSC), ha explicat que l´Ajuntament ha girat 39 liquidacions amb el recàrrec. Les propietats sancionades són titularitat de set entitats bancàries o de les empreses que bancs i caixes tenen perquè gestionen el seu patrimoni immobiliari, ha concretat el regidor d´Hisenda, que ha afegit que la suma de les 39 liquidacions amb recàrrec de l´impost de béns immobles no arriba als 10.000 euros.

La facultat per sancionar les entitats bancàries per tenir habitatges residencials desocupats de forma permanent va ser aprovada per l´Ajuntament el 22 de desembre de 2015 en una modificació de les Ordenances Fiscals del municipi. Aquesta mesura contempla un recàrrec del 50% als immobles d´ús residencial «propietat de les entitats bancàries o financeres, empreses immobiliàries depenents d´entitats bancàries o financeres que es trobin desocupats de forma permanent i continuada durant més de dos anys sense causa justificada, ja que aquesta desocupació afecta la funció social de l´habitatge».

Josep Melcior Muñoz ha concretat que aquesta liquidació extra amb recàrrec correspon a l´IBI de l´exercici del 2016, de manera que el 2018 s´aplicarà a l´impost d´aquest any.

Per aplicar aquest recàrrec, el Servei Municipal d´Habitatge ha confeccionat els cens dels habitatges desocupats propietat de bancs o de les seves immobiliàries. En paral·lel, el departament de Gestió Tributària de l´Ajuntament ha tramitat les liquidacions corresponent, que han sigut aquestes 39, que han estat aprovades durant el mes d´abril a nom dels principals bancs i immobiliàries existents.

D'aquesta manera, Sant Feliu de Guíxols vol tenir més disponibilitat de pisos per destinar-los a lloguer social, ha recordat l´Agència Catalana de Notícies. Fa pocs dies, l'alcalde Carles Motas reconeixia que el municipi té una mancança d'habitatge social. Actualment, l'ajuntament té llogats cinc pisos per fer acollides urgents de famílies sense recursos, i tots estan plens, ha concretat l´ACN.

Herència Anlló

Per tal d'afavorir la creació d'habitatge social, la Generalitat i el consistori han aprovat destinar l'antic Hotel Mediterráneo (que forma part de l'herència dels germans Anlló) a la construcció d'una desena d'habitatges de lloguer social. L'edifici es va subhastar el 2014 però ningú el va comprar. Ara, la Generalitat el cedirà a la Fundació Asil Surís.

Les obres de remodelació es pagaran també amb fons procedents de la venda d'immobles dels dos germans, que van morir sense fer testament. La previsió és que la cessió a la fundació es faci, com a molt, a finals d'any, ha detallat ACN. A partir d'aquí, caldrà redactar el projecte de reforma i treure l'obra a concurs.