El portaveu d´ERC a l´Ajuntament de Palafrugell, Josep Pifer­rer, es convertirà el divendres 19 de maig en el nou alcalde arran de la primera moció de censura que viu la corporació. Piferrer serà batlle els dos últims anys de mandat i serà el segon d´Esquerra des de la reinstauració de la democràcia, després de Sergi Sabrià, que ho va ser també un parell d´anys, del 2009 al 2011. El ple extraordinari serà a les 12 del migdia i la moció de censura prosperarà gràcies al pacte d´ERC i els quatre regidors del PDeCAT. Ahir, els 11 regidors del futur govern van entrar l´escrit de la moció pel registre d´entrada, de manera que la sessió plenària va quedar convocada automàticament.

Abans de fer aquest tràmit, Piferrer i Albert Gómez (portaveu del PDeCAT) van celebrar una roda de premsa per explicar el pacte. El cartipàs encara no està enllestit del tot, però ja van avançar que el batlle portarà l´àrea de Cultura -una regidoria controvertida, criticada pels republicans quan estava en mans d´una regidora convergent i que la voluntat de l´alcalde Juli Fernández que passés a mans d´un de socialista va ser el motiu final perquè els quatre regidors del PDeCAT sortissin del govern- i Gómez recuperarà les atribucions que ja tenia aquest mandat mentre va formar part del govern de Fernández: primera tinença d´alcaldia i Promoció Econòmica.

Un altre dels motius de discussió dels convergents amb l´alcalde socialista va ser el compliment del pacte pel que fa a la cessió de l´alcaldia el darrer any de mandat a Gómez, ja que Fernández ho va posar en dubte pel fet que l´ara convergent (PDeCAT) s´havia presentat a les municipals per Unió, un canvi que va motivar que el seu anterior partit el declarés trànsfuga. Ahir, Albert Gómez va exposar que l´Alcaldia no era un tema que s´hagués posat sobre la taula perquè «no som partidaris de tenir tres alcaldes en un mandat» i perquè, si bé li hauria agradat ser batlle, «les circumstàncies d´ara són unes altres».

El xalet del Golfet, un assumpte que per a ERC condicionava qualsevol pacte, no s´ha hagut de parlar gaire ja que, si bé les dues formacions tenen posicionaments distants, coincideixen que el cas ja està en mans del jutjat, de manera que les seves resolucions marcaran què s´ha de fer.

Piferrer i Gómez també van explicar que s´havien interessat per si hi havia alguna problemàtica a l´hora de comptar amb la signatura del portaveu del PDeCAT en haver estat declarat trànsfuga. La resposta que van rebre del secretari és que no perquè la llei es refereix a a abandonar el grup municipal i no parla de transfuguisme. Els dubtes generats per Fernández i Lluís Pujol (el regidor d´Unió) van ser referenciats per Gómez com a «la vella política, que no descansa mai». No obstant això, va valorar com una decisió encertada haver-se mantingut com a grup municipal de Convergència i Unió ja que ara podrien estar al grup mixt i haver tingut problemes amb les firmes de la moció de censura.

Piferrer va argumentar que la moció de censura la presentaven ara per evitar un any d´ingovernabilitat i va situar la neteja viària i el xalet del Golfet com a temes importants. L´alcalde, però, va mostrar-se sorprès per «la gestació meteòrica de la moció de censura -un mes-» i va exposar que en aquest temps no hi ha hagut temps perquè es fes evident la incapacitat el govern de tirar els projectes endavant. Segons ell, la moció està motivada pel «ressentiment» de Gómez i «l´ansietat i les ganes» d´ERC de fer-lo fora. Fernández també va qüestionar el rèdit que en treu PDeCAT -no tindrà ni l´Alcaldia ni Cultura- i preveu que el pacte serà la fi política tant de la formació com de Gómez.