El que Airbnb, la plataforma que ha revolucionat el sector de l´allotjament turístic, és a terra ferma, Top Sailing Charter (TSCH), empresa de lloguer d´embarcacions, ho podria ser, salvant totes les distàncies, al mar. Des d´ahir aquesta firma fundada pels germans (i navegants experts) Sergi i Marc Alós disposa de la primera flota de velers, catamarans i iots de luxe de la Costa Brava, amarrada al renovat espigó de Garbí del port de l´Estartit. TSCH és l´intermediari que posa en contacte propietaris d´embarcacions d´oci amb persones disposades a llogar-les i a les quals proposa sortides a mida i amb tots els extres imaginables. Es tracta d´un projecte de negoci poc usual que, com Airbnb (i salvant totes les distàncies), s´ha forjat en un entorn 100% digital que li ha obert les portes del mercat global.

Sis embarcacions ja es poden llogar a l´Estartit per mig, un, set o cartoze dies -en funció del paquet turístic que triï el client- per cobrir rutes per la costa de Girona, fins al sud de França o fins a l´illa de Menorca i a preus que van dels 1.600 per a un veler per a sis persones durant set dies fins als 34.000 euros per setmana, tripulació inclosa, en el cas de iots com l´Emerald Shore, de 26 metres d´eslora, amb quatre habitacions dobles, un saló, diversos banys i amb un jacuzzi a la coberta.

«L´oferta és àmplia», explica Sergi Alós, de manera que TSCH, fundada el 2008 i que l´any passat va facturar uns 3 milions d´euros, preveu captar clientela d´altíssim poder adquisitiu (el 55% de les més de 500 reserves anuals que gestiona la firma arriben de l´estranger), però també «públic familiar» que busqui «experiències diferents». Defensa aquest empresari que una part del luxe que ven Top Sailing Charter també és a l´abast de butxaques mitjanes: «Quant costa una habitació d´hotel a la Costa Brava?», pregunta a mode retòric; i afegeix: «un grup de 10 amics pot llogar un veler per uns 200 euros per cap i viure tota una experiència pel cap de Creus, visitar la casa de Dalí i anar a dinar en una cala, per exemple».

TSCH amarra a l´Estartit amb la col·laboració de l´Ajuntament de Torroella de Montgrí, del Club Nàutic i del Patrontat de Turisme Costa Brava Girona. L´empresa, que també opera a Barcelona, ofereix la possibilitat de llogar embarcacions més luxoses o menys a les costes de Croàcia, Turquia, Grècia, Itàlia i la Polinèsia francesa, i ja pensa a obrir nous mercats, com per exemple a Nova Zelanda o al Brasil. En una sola temporada TSCH ha arribat a acumular 4.000 clients (sud i nord-americans en són els principals).

La companyia, que encadena cinc anys consecutius d´increments del compte de resultats, es troba en fase de recerca d´inversors amb l´objectiu de créixer en el mercat interancional (opera en 42 destinacions) i nacional (a Espanya, TSCH cobreix una setantena de destins i disposa d´una altra flota amb base a les Illes Balears). En l´actualitat, el catàleg de la firma inclou unes 9.300 embarcacions de lloguer.

Complementar l´oferta

Per al primer tinent d´alcalde de Torroella de Montgrí, Jordí Colomí, la posada en marxa de la base d´embarcacions de luxe servirà per «complementar l´oferta turística de l´Estartit». El regidor apunta que l´aposta pel turisme nàutic és essencial en l´estratègia de promoció del municipi. De manera permanent a la base hi treballaran de dues a tres persones; ara bé, el nombre de persones ocupades en aquest nou servei es pot enfilar fins a 25, «en funció de les reserves», precisa Sergi Alós.