L'associació Amics de les Illes Formigues va celebrar el 5 de maig passat la seva primera assemblea, després que es constituís el gener de l'any passat. El seu president és Jordi Sistach, que havia estat Síndic de Greuges de Palamós, i que ha explicat que l'objectiu de l'associació és aconseguir que les administracions públiques regulin els usos de les Illes Formigues davant l'amenaça que la pressió humana sobre els hàbitats dels illots s'incrementi i els malmeti més.

Els anys 2011 i 2012, l'Estat hi va intentar tirar endavant una reserva marina d'interès pesquer que no va concretar-se, de manera que els Amics de les Illes Formigues consideren que, atès que és un espai natural que no està protegit ni hi ha cap control, les administracions haurien de regular-ne els usos, ja sigui de navegació com de pesca, entre d'altres. Sistach també ha volgut deixar clar que «no demanem que es prohibeixi res», però que és necessari que la gent del territori prengui consciència de «la riquesa que tenim i que som nosaltres els que ho hem de defensar». També ha afirmat que «no tenim cap interès econòmic».

Sistach ha explicat que han parlat tant amb representats de la Generalitat i la Diputació com amb agents de la zona i tothom coincideix que és necessària aquesta regulació que propugnen els Amics de les Illes Formigues, que demanen un estudi de l'espai «per saber com està el pacient».