El cap d'ERC a l'Ajuntament de Palafrugell, Josep Piferrer, va ser nomenat ahir al migdia nou alcalde després que prosperés la moció de censura que van presentar els republicans i els quatre regidors convergents, que integraran el nou equip de govern que, amb 11 regidors, tindrà majoria absoluta. A l'altra cara de la moneda hi ha el socialista Juli Fernández, que ha sigut el batlle els darrers sis anys, i els altres vuit regidors del seu executiu (PSC, l'Entesa i Unió), que passaran a l'oposició. Víctor Girbal, regidor no adscrit, va rebutjar votar en el que va qualificar de «circ». Els socialistes ja van advertir que no concediran cap termini de gràcia atès que el nou govern ja té cert bagatge amb l'experiència dels quatre convergents que en formen part i que la seva oposició serà «contundent i constructiva» per ser una alternativa a les municipals del 2019, on Fernández té la intenció d'encapçalar de nou la llista del PSC.

Poques novetats es podien esperar ahir de les intervencions dels portaveus dels grups municipals ja que des que els convergents (o del PDeCAT, en tot cas, del grup municipal de Convergència i Unió) van abandonar l'equip de govern, Fernández, Piferrer i Albert Gómez (portaveu de CDC) ja s'ho havien dit tot, cosa que es va repetir en el ple de la moció de censura.

Sí que va sorpredre, però, alguna manifestació de Piferrer, ja que es podia interpretar una lloança a la tasca del govern sortint. De fet, va afirmar que «la primera gran mesura» del seu govern «és no prendre cap mesura» perquè «confiem» en la feina dels polítics i tècnics que hi havia hagut fins ahir, en una clara referència al que sembla una vocació continuista del que ja venia fent el govern de Fernández. Va precisar després que la segona mesura «serà canviar aspectes que no ens agraden», com la recollida d'escombraries, donar un nou impuls a la cultura popular i pacificar la mobilitat als carrers de Palafrugell.

El nou batlle va insistir en les bones accions passades, ara concretant en Fernández, quan va dir que el seu executiu prosseguirà amb «el criteri de racionalització econonòmica» que es ve fent des de l'any 2003, introduïda aleshores per Lluís Medir i el seu soci de govern, Juli Fernández, al qual Piferrer va citar.

Fernández, «perplex»

El republicà va finalitzar la seva primera intervenció exposant que el nou «govern municipal està compromès amb el país» i el procés sobiranista, i va afirmar que «si ens demanen obrir els col·legis electorals, els obrirem», en referència la referèndum.

El batlle sortint va acceptar la moció de censura «amb total normalitat», si bé es va quedar «perplex» arran de la declaració de Piferrer que la primera mesura serà no tocar res. Això, unit al fet que 40 dels 50 punts del programa del nou govern ja estan projectats o estan en execució, segons Fernández, «només» posa de manifest que l'objectiu de la moció de censura és el seu «cap». Un mal exemple, considera el ja exbatlle, i que va associar amb ERC i l'assoliment de l'alcaldia el 2009 amb Sergi Sabrià, en el que va qualificar de «mercadeig de l'alcaldia».

Fernández, el més extens en la seva intervenció, va destacar com un tema en què ell i ERC coincidien -la regidora convergent Maria Teresa Frigola no podia portar l'àrea de Cultura, cosa que va ser el detonant perquè els convergents sortissin del govern- «acaba en moció de censura». També va recordar que en els tres assumptes que el nou govern ha argumentat per presentar la moció de censura -semàfors de Llofriu, escombraries i el xalet del Golfet-, els quatre convergents «hi han participat activament» quan estaven al costat de Fernández.

«Pacte natural»

Gómez, el tercer protagonista en el desenvolupament dels fets ja que és el portaveu dels convergents que van permetre el govern de Fernández i ahir el van tombar, va retreure-li que era «un dels actors principals d'aquest sainet polític» i va insistir que la seva sortida del govern responia a la «pèrdua total i irreversible de la confiança» cap al socialista.

Fernández havia al·legat que la moció de censura no tenia cap sentit perquè no hi havia hagut prou temps per veure si el seu govern en minoria podia tirar els projectes endavant; Gómez li va respondre que «creiem que la situació actual no és bona» i que «podríem haver donat marge perquè les coses empitjoressin, però no seria bo» per a Palafrugell.

El convergent (i ex d'Unió) va afegir que l'acord de govern amb ERC no es basa en «la rancúnia ni ressentiment», com apunta Fernández, sinó que és «un pacte natural» i perquè «ens agrada governar ja que tenim vocació de servei».

En el torn dels grups municipals, tant el portaveu de l'Entesa Guillem Genover com el del PSC Xavier Rocas van insistir en el canvi de parer que els dos socis del nou govern han tingut per arribar a l'acord: de dedicar-se atacs i retrets a governar junts.

Piferrer, ja amb la vara de batlle, va concloure el ple afirmant que «no seré l'alcalde, faré d'alcalde».